Hon utvisas tillbaka till människohandlarna

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Hon utvisas tillbaka till människohandlarna - Tårarna rinner på Josephine när hon berättar om hur hon och hennes 6-åriga dotter låstes in i ett rum. Där skulle hon tvingas gå med på att sälja sex. Människohandlarna hotade att slå ihjäl hennes dotter. De satte en pistol mot dotterns tinning, de tände cigaretter och brände barnet på kroppen. Sedan våldtog de Josephine.

- Min dotter var där. Hon såg allt. Mannen slog mig så att jag blödde.

Josephine hade precis kommit till Europa med flyg från sitt hemland Nigeria. I Nigeria var hon gift, men när hennes man upptäckte att hon hade en kärleksaffär med en kvinna så anmälde han Josephine till polisen. I Nigeria är homosexualitet olagligt och kan straffas med många års fängelse.

Josephine fick hjälp av en vän att lämna landet. Hon och dottern flög till Italien, där vännen också fanns.

Men det tog bara några få dagar innan Josephine insåg att allt var fel. Andra kvinnor bodde i lägenheten och män kom och gick på nätterna. Väninnan visade sig tillhöra gruppen som sålde kvinnor som sexslavar. För att tvinga kvinnorna att sälja sig, lade människohandlarna beslag på deras pass och papper, klippte av dem håret och hotade att hämnas på både kvinnorna och deras familjer om de berättade för någon. Josephine fick också veta att hon stod i skuld till människosmugglarna för resan till Italien, 50 000 euro.

Efter en dryg vecka fick Josephine hjälp av en annan kvinna att fly.

- Jag visste inte vart jag ville, jag ville bara komma långt bort därifrån, säger hon.

Hon och dottern åkte tåg genom hela Europa. När hon steg av och bad en taxi att köra henne till polisen, visste hon inte i vilket land hon hade hamnat.

Nigerianska kvinnor som kommer till Italien och tvingas in i prostitution är ett välkänt fenomen sedan årtionden tillbaka. Men de senaste två åren har antalet flerdubblats, rapporterade tidningen The Guardian tidigare i år. Kvinnorna lockas först med löften om arbete. När de kommer till Italien hamnar kvinnorna i flyktingläger, där de sedan hämtas upp av människohandlare som sedan hotar och utpressar dem att sälja sex. Av de nästan fem och ett halvt tusen kvinnor som kom till Italien från Nigeria fram till augusti i år, beräknas ungefär 80 procent vara utsatta för människohandel.

Därför borde kvinnorna inte ses om flyktingar utan som offer för människohandel, och placeras i skyddade boenden direkt, tycker IOM, en mellanstatlig organisation med 165 medlemsstater som arbetat med migration i 65 år.

Nu har Josephine och hennes dotter varit i Sverige i elva månader. De första tre månaderna kunde hennes dotter varken äta eller prata. Hon nickade mest som svar på frågor. Hon slutade leka. Men nu har hon börjat skolan, och barnen på gården har fått henne att börja prata och äta och leka igen.

- Att leka med andra barn hjälper henne att vara lycklig. Hon är okej nu. Men om hon skulle tvingas tillbaks till Italien skulle hon bli skräckslagen och må jättedåligt igen, säger Josephine.

Hon har sökt asyl i Sverige men har fått besked att hon inte får. Enligt EU:s regler ska asyl sökas i det första EU-land man kommer till. Därför har Migrationsverket beslutat att Josephine och hennes dotter ska tillbaka till Italien. Där finns den före detta väninnan, som har skickat runt bilder på Josephine och hennes dotter till hela nätverket av människohandlare.

- Hon säger att var jag än gömmer mig så letar hon efter mig och att hon ska döda mig och min dotter, säger Josephine.

Organisationen IOM bedömer att det skulle vara farligt för Josephine och hennes dotter att bli tillbakaskickade till Italien. FN:s speciella sändebud för människohandel har tidigare konstaterat att det italienska samhällets skydd är väldigt svagt för kvinnorna som utsatts för människohandel. Migrationsverket brukar samarbeta med IOM i bedömningar av asylfall.

- Att sända dem tillbaka till Italien är jämförbart med att sända offer direkt tillbaks till sina förövare. Vi har erfarenhet av kvinnor som har bott hos oss som jagats av sina människohandlare i upp till tio års tid, säger Maria, som arbetar på det skyddade boende där Josephine och hennes dotter bor.

Josephines överklagande till Migrationsdomstolen fick avslag. Nu har de överklagat till sista instans, Migrationsöverdomstolen, men där tas bara ett fåtal fall upp till prövning varje år. Ruth Nordström, juridiskt ombud för Josephine, betonar att Migrationsdomstolen så sent som förra året lät en nigeriansk kvinna som varit sexslav i Italien att få sin sak prövad i Sverige istället för att skicka tillbaka henne till Italien. Även i det fallet fanns det barn inblandade, och domstolen tog bland annat hänsyn till deras hälsotillstånd i sitt beslut att de sammantagna omständigheterna var så allvarliga att kvinnan av humanitära skäl skulle få söka asyl i Sverige.

- I det här fallet har Migrationsdomstolen tyvärr inte alls tagit upp barnets situation. Men i de här målen måste man också ta hänsyn till barnens bästa. Vi anser att det inte har prövats något fall när det gäller barn som har varit involverade i människohandel, och därför behövs ett prejudikat från Migrationsöverdomstolen, säger Ruth Nordström.

Fotnot: Josephine heter egentligen något annat

Källa - 2016-11-21 00:30

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Ulf kristersson stärk gränsen
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+