Hur tuff kan Merkel vara mot Erdogan?

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Hur tuff kan Merkel vara mot Erdogan? - Hur länge ska Europa tvingas tåla att Turkiets president Tayyip Erdogan gång på gång hotar med att skrota flyktingavtalet om han inte får som han vill?

Angela Merkels dilemma är hur hon ska kunna stå upp mot Erdogan utan att riskera att han släpper på flyktingströmmen.

När den tyska förbundsdagen i dag med överväldigande majoritet röstade för att klassa massakrerna på en och en halv miljon armenier i Osmanska riket (Turkiet) som ett folkmord så valde Merkel att inte närvara. Hon slapp därmed rösta och hamna i direkt politisk konfrontation med Erdogan.

Samtidigt kan det lätt uppfattas som att hon smiter undan istället för att våga utmana Erdogan. Tyska opinionsmätningar visar att nästan fyra av fem tyskar vill att hon ska uppträda tuffare mot Turkiets president.

Den tyske förbundskanslern har i ett års tid försökt skjuta upp omröstningen just för att inte hamna i ännu en konflikt med Turkiet. Resultatet har istället blivit att omröstningen hålls i ett synnerligen känsligt läge.

Merkel har ägnat de senaste månaderna åt att sy ihop en uppgörelse med Turkiet som går ut på att alla flyktingar som tar sig sjövägen från Turkiet till Europa ska kunna skickas tillbaka till Turkiet.

Taket nått

Trots att avtalet ännu inte fungerar fullt ut har det reducerat förra årets flyktingström till en liten rännil. Det är nödvändigt för Merkel om hon ska ha en chans att bli omvald nästa år. Alltfler tyskar tycker att landet redan tagit emot tillräckligt med flyktingar. Att taket är nått.

Så det sista Merkel vill är att reta upp Erdogan i onödan. Därför hade hon helst velat slippa stämpla det som hände för hundra år sedan som ett folkmord även om hon i grund och botten delar den uppfattningen.

Det räcker med alla de presumtiva konflikthärdar som redan hotar runt hörnet.

Inför den tyska omröstningen ringde Erdogan till Merkel för att protestera. Han höll dessutom en pressträff där han varnade Tyskland för konsekvenserna om man röstade igenom resolutionen.

Ändå är det inte folkmordsfrågan som utgör det största problemet i Turkiets relationer med Tyskland eller övriga EU. Erdogan utövar påtryckningar men det är inte särskilt troligt att han riskerar relationerna med en av Turkiets viktigaste handelspartners över den här frågan.

Vågar EU säga nej?

De verkliga problemen kommer när EU senare denna månad måste bestämma ifall de ska ge turkiska medborgare rätten att resa in i EU utan visum. Det är ett löfte man gav för att få Erdogan att acceptera flyktingavtalet, men som många medlemsländer tvekar inför av rädsla för att bli invaderade av turkiska asylsökanden.

Löftet var villkorat med att Turkiet måste uppfylla 72 krav när det gäller bland annat demokrati och terrorlagstiftning. Men frågan är om Merkel och de övriga EU-ledarna vågar säga nej även om inte alla krav är uppfyllda.

Erdogan har offentligt sagt att Turkiet inte tänker ändra sin terrorlagstiftning i den riktning som EU kräver.

Vägrar EU ge Turkiet visumfrihet är risken överhängande att Erdogan släpper på flyktingströmmen igen.

Allt mer auktoritärt

Relationerna mellan EU och Turkiet har försämrats kraftigt de senaste åren i takt med att Erdogan övergivit försöken att göra landet mer demokratiskt i syfte att öka chanserna för ett EU-medlemskap.

Istället har han fört landet i en mer auktoritär riktning.

Men eftersom EU är så beroende av Turkiet i flyktingfrågan har Merkel med flera ändå varit tvungna att i viss mån svassa för Erdogan.

Samtidigt som ett turkiskt EU-medlemskap är mer avlägset än på länge.

Källa - 2016-06-02 14:38

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+