I Kronogården nämns inte skolmördarens namn

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

I Kronogården nämns inte skolmördarens namn - 21-åringen planerade attacken på Kronans skola mestadels framför sin dator. Skolmördaren i Trollhättan blev ett av Sveriges första kända fall av så kallad "pojkrumsradikalisering" som beskriver hur isolerande unga män väljer att gå från ord till handling, enligt Expos vd Daniel Poohl.

I ett polisförhör säger en av 21-årige Anton Lundin Petterssons vänner att han funderat på om skolattacken i Trollhättan hade kunnat förhindras.

Han säger att om han fortsatt umgås med sin vän, så hade han kanske upptäckt vad Lundin Pettersson "hade för tankar".

Men att upptäcka ensamagerande våldsverkare är svårare än att hitta en nål i en höstack - "det handlar till och med om att försöka lista ut vilka delar av höet som kan bli till en nål" - så har den amerikanske FBI-chefen James Comey beskrivit svårigheten med att upptäcka så kallade ensamvargar.

Dessutom planerade 21-åringen sin gärning ensam vid sin dator, enligt polisen.

I USA växer oron för att fler unga högerextrema män radikaliseras framför datorn. Personerna har ofta ett begränsat socialt umgänge med människor i sin närhet, och söker sig istället till en digital skärmgemenskap.

För att beskriva den företeelsen används begreppet "pojkrumsradikalisering".

Skolmördaren i Trollhättan blev ett av de första kända fallen i Sverige som tydligt visar den problematiken. Det anser Daniel Poohl, vd för den antirasistiska stiftelsen Expo.

- Det finns ett återkommande mönster i den högerextrema sfären, en idé om att vi är på väg att gå under som nation. Det finns också de som ser sig som utvalda att stoppa detta, säger Daniel Poohl.

Internet är idag den i särklass största plattformen för radikalisering, enligt svenska Säkerhetspolisen.

En stor mängd av det material som 21-åringen hade sparat på sin dator handlade om hopplöshet, att vara missförstådd, självförakt, våld och död.

Daniel Poohl säger att 21-åringen kan ha inspirerats av den jämnårige terroristen Dylann Roof i USA.

Roof gick in i en afroamerikansk kyrka i Charleston, South Carolina och sköt nio av församlingsmedlemmarna till döds i juni förra året. Ett manifest, som han skrivit före attacken, var tydligt präglat av rasistiska kommentarer och vit makt-sajter.

- Han skrev på högerextrema forum att folk bara snackar, men han skulle se till att någon hände, säger Daniel Poohl.

I Anton Lundin Petterssons avskedsbrev fanns liknande uttryck - enligt polisen skrev han att han "kände sig tvingad att agera".

Sedan åkte han till Kronans skola och valde sina offer utifrån att han uppfattade dem som personer med invandrarbakgrund. Kvinnor, flickor och små barn attackerade han inte.

- I efterhand går det inte att låta bli att konstatera att dådet skedde samma månad som vi hade ett rekord i antalet attackerade flyktingboenden och ett extremt stort fokus på flyktingmottagandet. Det fanns ett aggressivt tonfall i högerextrema grupper och ett alarmistiskt tonfall i den etablerade politiska retoriken, säger Poohl.

Hur ser den högerextrema retoriken ut idag jämfört med för ett år sedan?

- Ungefär likadan. Även om vissa upplever att man vunnit en seger det senaste året i och med åtstramningarna i migrationspolitiken. Samtidigt menar man att det krävs en lågintensiv terror för att begränsa flyktingmottagandet och kampen mot den mångkulturella samhället.

Personer som beskrivs som ensamvargar jagar sällan själva, menar Poohl. I polisens förundersökning om skoldådet står det att det fanns likasinnade som ville ta på sig attacken mot Kronan - och gärningen hyllades av högerextrema på sociala medier.

När SvD intervjuar drabbade och anhöriga i Trollhättan är många kritiska till all den uppmärksamhet som skolmördaren fått under året som passerat.

Flera berättar att de därför slutat använda hans namn.

- Jag tycker att det har varit för mycket fokus på honom. För någonstans där ute finns det säkert de som tänker att de vill ha samma uppmärksamhet, säger Leith Eskandar, bror till Lavin Eskandar, som dog i attacken.

Källa: Säkerhetspolisen

6 oktober: Anton Lundin Pettersson får veta att han inte får fortsätta på sin praktikplats. Innan dess hade han varit arbetssökande i två år.

8 oktober: Han gör ett depressionstest på nätet och söker sedan information om depressiva besvär.

10 oktober: Detta beskrivs som den viktigaste dagen i planeringsfasen. Anton Lundin Pettersson gör en internetsökning på "Waffen SS" och tittar på ett klipp med marscherande soldater. Han köper en kniv och en hjälm från samma affär. Senare samma dag tittar han på bilder från Kronans skola för att se hur elevgrupperna ser ut.

19 oktober: Han köper prickskyttetavlor på nätet. Samma dag tittar han på en bild som är ett fotomontage på massmördaren och terroristen Anders Behring Breivik där han har en prickskyttetavla fasttejpad på bröstet.

21 oktober: Dagen före dådet söker Anton Lundin Pettersson på nätet efter "Hitler Speach" och tittar på actionfilmen The Matrix. På ett internetforum läser Anton under kategorin "Give me one reason not to kill myself".

22 oktober: Han lägger han sina arbetskläder och sitt passerkort i en ordnad hög på sängen hemma i lägenheten. Han tittar på bilder på anhöriga. Han sätter sig sedan i sin Saab och åker till Kronans skola. Tre personer dödades.

Källa: Polisen

Källa - 2016-10-22 09:09

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+