Inte en enda motion inlämnad i Lomma

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Inte en enda motion inlämnad i Lomma - Traditionellt är det partierna som inte vunnit makten i senaste valet, det vill säga oppositionen, som lämnar in motioner i den kommunala politiken.

Det gör de om de har ett särskilt förslag de vill ta upp eller en fråga de vill belysa. Det är ett sätt att påverka politiken trots att man inte sitter på makten.

Men i Lomma kommun har inte en enda motion lämnats in i år. Förra året lämnades bara tre stycken, alla från Socialdemokraterna.

- Vi har inte gett upp på Lomma. I Lund kan en motion vara ett effektivt sätt att lyfta en fråga, men inte här. Vill man ha uppmärksamhet är det bättre att ställa en fråga direkt i kommunfullmäktige till exempel, säger oppositionsråd Lisa Bäck (S).

I Lomma kommun jobbar politikerna mycket med samförstånd, att man tidigt försöker komma överens om en fråga som man sedan kan driva tillsamman.

Kan det inte bli svårt för väljarna att veta vart ni står i olika frågor, om ni inte lämnar motioner och är överens med de borgerliga partierna?

- Nej, det tror jag inte. Ibland blir det så att oppositionspartierna ska opponera sig mot allt, vilket till slut gör att man inte blir tagen på allvar. Vi har istället valt ut ett par frågor som vi tycker är särskilt viktiga, som äldreomsorgen, och så driver dem ute i nämnderna och i andra forum, säger Lisa Bäck.

De två övriga minoritetspartierna, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna, har inte lämnat in några motioner på flera år. Sverigedemokraterna gjorde det senast 2007.

Den grupp Sverigedemokrater som suttit i kommunfullmäktige under de senaste två åren saknar erfarenhet av politiskt arbete, och det anges som skäl till bristen på politiska förslag och motioner.

- Vi är under uppbyggnad. Ingen av oss i fullmäktige har någon direkt erfarenhet av den politiska verksamheten i kommunen. Alla som är aktiva i partiet nu har bara varit med i två år, så vi försöker orientera oss lite och lära oss hur saker fungerar, säger Per Jerlenäs, gruppledare för Sverigedemokraterna i Lomma.

- Vi vill fokusera på två saker; flyktingmottagning och äldrevård. Men nu får man ha lite förståelse för att vi är precis i uppstarten.

Miljöpartiets politiska gruppledare Johan Holmqvist är mer kritisk mot den borgerliga majoriteten.

- Jag vill sticka ut hakan och säga att har man suttit vid makten så länge som Moderaterna har gjort så utvecklas en kultur av att vi vet bäst, vi kan mest och vi gör de rätta grejerna. Det tar död på debattklimatet, säger han.

- Även om jag vet att vi inte kan få vår vilja igenom så skulle jag i alla fall önska att man blev lyssnad på. Det kan jag känna att man inte blir.

Miljöpartiet har ändå funderat på att lämna in motioner under våren, men kommit fram till att det vore för riskabelt.

- Här gäller det att vara taktisk. Vi sitter inte i kommunstyrelsen och om vi lämnar in en motion med ett bra förslag så kan ju de styrande omformulera den och ta idén och lägga fram den som ett eget förslag i kommunstyrelsen.

Har det hänt?

- Nej, inte vad jag vet, men det så vi har diskuterat kring saken och jag har hört detsamma från flera andra partier. Vi tänker istället vara mer aktiva i budgetprocessen och lägga specifika yttranden och reservationer där. Vi vill ju att de förslag som vi lägger fram ska synas och höras.

- Ibland upplever jag att fullmäktige inte längre är den politiska arena som det borde vara i kommunen, eftersom Alliansen sitter så säkert. Vi fortsätter kämpa för det idealsamhälle om vi tror på, men debatten i fullmäktige skulle kunna utvecklas.

Källa - 2016-06-22 11:09

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+