Invandring het fråga i blockpolitisk batalj

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Invandring het fråga i blockpolitisk batalj - Frågor relaterade till invandring dominerade SVT:s partiledardebatt på söndagskvällen. Miljöpartiets Isabella Lövin gjorde debattdebut utan att falla och blockpolitiken levde - i alla fall i tv-debatten.

De första 40 minuterna av den här SVT-debatten alltså om segregation, integration och migration - alltså invandrarfrågor i vid mening. Och fortsätter sedan med de "enkla jobb" som statsministern efterlyste i samband med regeringsombildningen i onsdags.

Också den frågan är relaterad till invandring; Löfven pekar på att en hel del av dem som kommer till Sverige har låg utbildning.

Frågorna i debatten har SVT valt ut efter en webbomröstning. Invandring och integration ligger numera högst i alla mätningar där väljarna själva värderar vilka frågor som är viktigast. Den här SVT-debatten speglar tydligt skiftet i de svenska väljarnas prioriteringar.

Hur det skulle gå för Isabella Lövin var en av kvällens mest intressanta politiska frågor. Miljöpartiets nya språkrör är en central del av de grönas berömda omstart, som ska vända utvecklingen för partiet som i helgen slog i botten i en DN/Ipsos mätning, med stöd från bara 3,5 procent av väljarna. Det var den sämsta Ipsos-siffran för Miljöpartiet sedan 2002.

Men svensk inrikespolitik är inte det nya språkrörets - och den förra EU-parlamentarikerns - starkaste sida, så för henne och Miljöpartiet stod väldigt mycket på spel i kväll.

Man kan säga att Isabella Lövin i alla fall kom igenom tv-debatten utan falla. Så var det inte alltid för hennes företrädare Åsa Romson.

MP:s Isabella Lövin och Jonas Sjöstedt ryker ihop om Vattenfalls tyska brunkolsinnehav.

"Ni är ingen grön regering" om ni säljer brunkolen till "ett tjeckiskt skurkföretag" säger Sjöstedt till Lövin med moralisk vibrato.

Men Lövin lever upp till ryktet sin pragmatism och säger att regeringen ska pröva Vattenfalls begäran om att få sälja men "inte kan göra något som senare kan kritiseras" utifrån de regler som gäller.

Som i alla frågor där Vänsterpartiet går upp i politisk falsett mot MP, så riskerar Jonas Sjöstedt att frågan vänds mot honom själv. Varför stödjer V en regering som medverkar till att förstöra klimatet och planeten?

Stefan Löfvens affärsidé är att riva upp blockpolitiken. Eller åtminstone riva upp det borgerliga samarbetet i Alliansen.

Det finns två centrala frågor där samtal just nu pågår över blockgränsen, energi och bostäder. Vid ett tillfälle i debatten lät det på Stefan Löfven som om de kärnkraftsvänliga Liberalerna har hoppat av Energikommissionen, något som Liberalerna förnekar.

Kärnkraften kan göra det svårt att komma överens över blockgränsen, men kan också orsaka spänningar inom regeringen. Isabella Lövin sa i debatten att det "inte är effektskatten som pensionerar kärnkraften" medan Stefan Löfven markerade att kärnkraften inte ska avvecklas om det går ut över jobben. Även bostadsfrågan hettade till mellan blocken ibland.

Men aggressivitet i tv-debatter kan ha ett egenvärde i relation till tittare och väljare, och utesluter inte politiska uppgörelser.

En partiledardebatt lämnar alltid flera frågetecken efter sig, och det här är några av söndagskvällens.

Vill statsministern göra det svårare. än hittills aviserat, för nyanlända att få ta del av svensk välfärd?

Är Isabella Lövin beredd att låta den tillfälliga åtstramningen av flyktingpolitiken fortsätta längre än hittills beslutat?

*Kommer Alliansen att hålla ihop i de frågor som nu diskuteras över blockgränsen: energi och invandring?

Källa - 2016-05-29 23:03

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+