Jag njuter av att bo i Malmö

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Jag njuter av att bo i Malmö - Antikvariatet Andy’s Corner håller på att utvecklas till den mötesplats som Andrew Jamison hoppades på när han förra hösten tog över Gregers antikvariat på Helmfeltsgatan i Malmö.

- Många idéer far runt i mitt huvud. Jag njuter av att bo i Malmö och jag gör något jag aldrig trott att jag skulle göra, säger Andrew Jamison.

I den nyinredda kaffehörnan serverar han espresso och det är svårt att låta bli att hela tiden snegla på bokhyllornas frestelser. Barn är mer än välkomna. En hörna är inredd för just dem.

För att locka unga besökare har han fått hjälp med skyltningen av de äldsta barnbarnen, sex och nio år gamla.

Andrew Jamison nischar in sig på flera ämnesområden, inte minst dem som han själv är intresserad av. Redan som collegestudent skrev han sin första bok om miljöpolitik. Avdelningen för konstböcker är under uppbyggnad.

- Jag vill också ha en bra samling klassiker, engelsk skön- och facklitteratur. Av Greger har jag ärvt tanken att ha lite av varje. Jag köpte också en del av hans böcker.

Han är särskilt glad över antikvariatets många unga besökare som gärna läser på engelska.

Böckerna hittar han när han åker runt på loppisar och genom människor som kommer in och vill sälja, till exempel ett av Lennart Hellsings verk översatt till engelska som just denna dag.

- Jag har många stammisar och jag får möta människor som jag aldrig hade träffat annars.

Andrew Jamison har en gedigen akademisk karriär inom forskningspolitik, vetenskapsteori och om sociala rörelser bakom sig, senast som professor vid universitetet i Aalborg där han byggde upp en tvärvetenskaplig masterutbildning, vilket han för övrigt även har gjort i Lund. Under några år på 00-talet var han gästprofessor vid Malmö högskola och medverkade regelbundet på Sydsvenskans kultursidor.

- Jag har försökt bygga broar mellan teknik, vetenskap och samhälle.

För drygt två år sedan flyttade han till Malmö tillsammans med sin hustru efter närmare fyrtio år i Åkarp. Han saknar varken Aalborg eller Åkarp.

- Livet var hektiskt. Jag var professor och förutom resorna till jobbet i Danmark innebar det att åka runt och söka pengar till forskning. Efter regeringsskiftet 2001 förändrades den sympatiska inställningen till en öppen flyktingpolitik och forskare lämnade Danmark. Ett lands regering har stor påverkan när man ska söka anslag.

Andrew Jamison föddes i Santa Monica och är uppvuxen med den amerikanska medborgarrättsrörelsen. Han minns fortfarande livligt marschen till Washington i augusti 1963 med Martin Luther King, Bob Dylan och Joan Baez. Med rötterna i den tidens USA har han tankar kring årets mottagare av Nobels litteraturpris

- Jag är kluven till valet av Bob Dylan. Han är en viktig person i 1900-talets kultur som förde in meningsfulla texter i musiken. Han är en del av min generation, men har inte varit speciellt intressant sedan sextiotalet.

Ett par stipendier förde Andrew Jamison till Sverige i det tidiga sjuttiotalet, välkommet eftersom han ville slippa en inkallelseorder från den amerikanska armén. I ett kollektiv i Lund slog kärleken till.

- Det har varit många tillfälligheter i mitt liv. Jag har bejakat dem och än så länge haft tur.

Gör: Driver antikvariatet Andy’s corner, som nyligen fyllde ett år, på Helmfeltsgatan i Malmö.

Familj: Hustru Margareta Gromark, två döttrar och tre barnbarn.

Intressen: Barnbarnen, film, läsning, promenader, fotografering, boule och hallonbuskarna vid sommarvistet på Österlen. "Grönsaksodlingen sköter Margareta. "

Källa - 2016-12-24 09:00

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+