Journalister får skulden för eroderad tillit

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Journalister får skulden för eroderad tillit - Efter partiernas gängslagsmål inför EU-valet, är det lätt att hålla med Hanne Kjöller om att vi måste börja ta begreppet politik på allvar. Nu gör hon en analys av mandatperioden 2014-2018 - men "Blockpolitikens död" blir aldrig mer än en bok för spinndoktorer och politiknördar.

Journalisten Hanne Kjöller gör det sällan lätt för sig. Genom åren har hon valt att ta sig an en rad brännbara ämnen, som modersmyten, polisens internkultur, offerjournalistiken. Hon har fastnat i några svåra debatter, men också gjort skillnad.

Nu har hon närstuderat en för Sverige högst egendomlig tid; mandatperioden 2014-2018. Flyktingkris, gränskontroller, gymnasielag, talmansrundor, nya självbilder. Omslaget pryds av ett gravkors. Det är blockpolitiken som ligger där, död.

Kjöller försöker att nagla fast tiden och fånga de gradvisa förskjutningarna mot en ny politisk landskapskontur. Som journalist har hon följt det politiska spelet i decennier och kan urskilja budskap också i hårt vispad retorisk fluff.

Det är många som uttalar sig i boken och alla gör det anonymt. Det ger en frihet, inte bara för dem, utan också för läsaren som måste lämna sin egen förförståelse. Replikerna står där, liksom nakna. Kjöller får rejält med små, syrliga godbitar, inte minst när det gäller spelet mellan journalisterna och politikerna. Den som söker djupare avslöjanden kommer dock att bli besviken.

Tillsammans ger rösterna en bild av hur kort, selektivt och förhandlingsbart politikens eget minne är. Däri ligger också den utmaning som Kjöller inte riktigt kunnat hantera. Hon lade sista handen vid boken i januari i år, men redan efter några veckor blev minnet av den exceptionella mandatperioden 2014-2018 överlagrat av nya avslöjanden, skandaler, allianser. Den analys som hade kunnat förbinda "Blockpolitikens död" med framtiden blev aldrig skriven. Det blev i stället en slukarbok för spinndoktorer och politikens nördar som behöver veta allt om vilka rörelser i fundamentet som kan vara på väg att skapa framtida block.

Författaren har en önskelista. Där finns bland annat en ny grundlagsutredning som arbetar utifrån de nya villkoren i politiken och en längtan efter mer rimliga svenska självbilder. Kritiken mot journalistkåren är hård. Medierna rapporterar efter förutsägbara mallar och rollfördelningar, menar Kjöller, och hävdar att de i hög grad är medskyldiga till att erodera den tillit som faktiskt är förutsättningen för ett välfärdssamhälle.

Hanne Kjöller drömmer om en politisk debatt som tar begreppet politik på allvar. Med tanke på de gängslagsmål som föregick EU-valet är det bara nicka bifall.

Tf vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Anna Careborg

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Redaktionell chef för digitala prenumerationer
och stf ansvarig utgivare: Martin Ahlquist

Chef SvD Nyheter: Mikael Larsson

Chef SvD Näringsliv: Maria Sundén Jelmini (vik)

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2019-05-29 11:30

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+