K G Bergström frågar ut Jimmie Åkesson

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

K G Bergström frågar ut Jimmie Åkesson - Expressens K-G Bergström gör under drygt en vecka tuffa utfrågningar med ledarna för våra åtta riksdagspartier.

I dag: SD:s partiledare Jimmie Åkesson.

Här är hela intervjun - ord för ord.

K-G Bergström: Vad säger du om dagens regeringsombildning?

Jimmie Åkesson: Det var inte så jättespännande faktiskt. Jag kan tycka att Löfven hade väl ändå chansen här nu med tanke på läget och den debatt som har varit kring många statsråd att göra något mer omvälvande, något mer drastiskt. Men han verkar inte ta den chansen.

Vad tycker du om de enskilda nya statsråden?

- Den enda jag känner till egentligen är Peter Eriksson som tidigare var språkrör för Miljöpartiet. Jag vet inte man ska säga, det blir säkert bra utifrån deras perspektiv. Men det är ju statsministern som utser sina statsråd och det får han väl göra som han vill.

Senare i dag ska du delta i beslutet om det så kallade värdlandsavtalet med Nato där det har varit lite olika turer beträffande ditt parti. Hur kommer er grupp att rösta?

- Vi kommer att rösta nej till värdlandsavtalet och i stället för vår egen reservation som innebär en del synpunkter så klart på värdlandsavtalet generellt, men som också menar att man bör utreda ytterligare delar, inte minst konsekvenserna för alliansfriheten.

Men hur kommer ni att rösta gällande det så kallade vilandeförslaget som Vänsterpartiet lägger fram, att man skjuter upp beslutet ett år?

- Det kommer vi inte att stödja för vår bedömning är att det finns ingen konstitutionell grund för att skjuta upp det här ett år. Om det nu skulle vara så att det blir en vilandeförklaring kommer det ganska snabbt att avgöras och komma tillbaka för beslut inom några veckor. Då får det mer karaktären av att man obstruerar snarare än att man får möjligheten att under ett år utreda vidare, titta en gång till på frågan. Vi vill inte bedriva politik på det sättet.

Är du säker på att gruppen är enig, att alla kommer att rösta på det här sättet?

- Gruppen är inte helt enig. Vi hade en diskussion på gruppmötet i går och i helgen var våra försvarspolitiker ute i medierna och uttalade en annan uppfattning. Men vi hade en omröstning i gruppen och den var väldigt tydlig. Jag utgår givetvis ifrån att våra ledamöter i riksdagen röstar utifrån de majoritetsbeslut vi fattar i riksdagsgruppen. Så har vi alltid arbetat och jag utgår ifrån att vi gör det i dag också.

Men är du säker på att Mikael Jansson, som var den som i söndags uttalade sig för att stödja vilandekravet, kommer att hålla sig till gruppbeslutet?

- Det kan jag inte vara säker på utan det får du fråga honom. Eller så får vi se efter klockan 16 i eftermiddag.

Har det någon betydelse i sammanhanget att han var den partiledare som du petade?

- Nej, det tror jag inte. Jag och Mikael har jobbat bra ihop under alla de här åren som jag har varit partiledare. Han är inte bitter på det sättet. Sedan kan man ha olika uppfattningar ibland. Man har uppfattat det som att man äger den här frågan i försvarsutskottet. Det är ju ett gäng försvars- och utrikespolitiker som har jobbat med just värdlandsavtalet och de har uppfattat det som att det är de som avgör. Då reagerar en del i partigruppen i riksdagen. Jag reagerade, vi kallade in till ett verkställande utskottsmöte i går för att diskutera den här frågan. Sedan togs den också upp på gruppmötet och då blev det ett annat beslut. Det har hänt förr. Skillnaden nu är att det här kommunicerades till medierna innan gruppen hann hantera det och det är ju olyckligt så klart.

I en intervju i mars i Expressen antydde du att ert stenhårda nej till Nato kanske inte var lika hårt längre.

- Det har jag nog aldrig antytt.

Det har i alla fall tolkats så.

Vågar ni inte och vill ni inte utmana Putin?

- Det är ju så här om man tittar på försvarspolitiken under de senaste decennierna. Under 25 år har i princip samtliga partier i riksdagen deltagit i att montera ned det svenska försvaret, förändra det svenska försvaret från ett invasionsförsvar, ett existensförsvar, till det insatsförsvar vi har i dag som i väldigt hög grad fokuserar på att göra insatser utomland. Det kan man tycka vad man vill om. Men den svenska försvarsförmågan är ju kraftigt decimerad i dag. Det har vi varit emot hela tiden. Vi är det parti, menar jag, som har högst trovärdighet när det handlar om att se det här hotet från öst. Sedan kom det några ryska flygplan över Östersjön för några år sedan och plötsligt skulle alla vara försvarsvänner igen. Det tycker jag inte är särskilt trovärdigt. Vi har varnat för den här aggressiviteten hos Putin och Ryssland under väldigt lång tid. Någonstans måste man förstå att hotet från öst, hotet från Ryssland, är ju normaltillstånd.

Samtidigt anses era ledamöter i EU-parlamentet ha röstat i Putinvänlig riktning åtskilliga gånger.

- Man har varit väldigt tydlig med att det inte har handlat om det. När man röstar i Europaparlamentet kan det vara 100-tals punkter i ett förslag där man håller med om en del och inte håller med om allt. Här handlar det i grunden om ett associationsavtal med Ukraina som i förlängningen leder till att Ukraina ska bli medlem i EU. Det är vi motståndare till. Det är grunden om man ska förenkla det. Däremot har man varit väldigt tydlig i sin kritik av Rysslands aggressivitet, av Rysslands agerande på Krim och i förhållandet till sina grannländer och gamla Sovjetstater.

Hur många kvinnor har ni i er riksdagsgrupp?

- Oj! Ja du, det är några stycken. Fem, tio stycken, där någonstans emellan, tror jag.

Det är fortfarande väldigt låg procent. Hur kommer det sig att ni är i särklass sämst av riksdagspartierna?

- Jag tror att vi är det parti som har lägst andel kvinnliga medlemmar också. Även om nu när vi har växt väldigt mycket på senare tid, framför allt efter valet, har det där jämnats ut lite grann. Det ser man också i väljaropinionen att fler kvinnor röstar på oss i dag än tidigare. Det finns många orsaker till det. Det främsta skälet tror jag har att göra med vår profil historiskt. Vi har varit väldigt fokuserade på så kallat hårda frågor. Invandringspolitik, kriminalpolitik, försvarspolitik. Sådant som män generellt är mer intresserade av och prioriterar högre än kvinnor. Jag tycker att det där har vi blivit bättre på under senare år när vi pratar mycket mer om offentlig sektor och välfärdspolitik.

Likafullt har ni en lägre andel kvinnor än till exempel det muslimska parlamentet i Afghanistan. Hur känns det?

- Det är inget som jag reflekterar så där jättemycket över. Det beror sannolikt på helt olika saker. I Afghanistan har ju kvinnor historiskt sett en helt annan ställning än män. I vårt parti är det inte så, i vårt parti försöker vi med allt vi kan lyfta fram kvinnor och vi har också blivit mycket bättre. Det finns i dag om man tittar runtom i landet ett stort antal distriktsordförande…

Ja, men nu höll vi oss till riksdagsgruppen här. Tycker du att riksdagsledamöter ska kunna ta ut hela arvodet på 62 400 kronor i månaden utan att överhuvudtaget delta i arbetet?

- Nej, det är ju helt vansinnigt att det fungerar på det sättet i dag.

Nu är det känt att det finns en eller kanske två personer som valdes in på ert mandat som har ägnat sig åt sådant här. Vad har ni gjort för att få stopp på det?

- Det är alltid komplicerat i sådana här sammanhang. Vi gör naturligtvis det vi kan. Men tyvärr är det inte särskilt mycket för man äger ju sitt mandat personligen. Det vi

Källa - 2016-05-25 21:02

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+