Kamp väntar om svenskt asylanstånd

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Kamp väntar om svenskt asylanstånd - När resolutionen behandlades på utskottsnivå i slutet av april fick den ansvariga ledamoten - tyska Ska Keller från De gröna - en knapp majoritet för att föreslå att Sverige inte ska få anstånd. Nu ska hela parlamentet tycka till i en omröstning vid lunchtid på torsdagen.

Keller tycker att Sverige ska fortsätta som "föregångsland" och har stöd från bland andra svenska ledamoten Malin Björk (V).

"Att som Sverige kräva en solidarisk flyktingpolitik mellan EU:s medlemsländer samtidigt som man själv vill undantas från att visa solidaritet och genomföra ett gemensamt åtagande är inte trovärdigt", säger Björk i ett uttalande inför torsdagens omröstning.

EU-kommissionen gav redan i höstas sitt stöd till ett svenskt undantag. I praktiken har det dock inte spelat någon roll, med tanke på att övriga EU-länder hittills varit ytterst långsamma med att uppfylla omfördelningsbeslutet. Fortfarande har bara 1 656 av utlovade 160 000 asylsökande blivit omflyttade.

Sverige hann i fjol ta emot 39 omfördelade från Italien, innan regeringen begärde anstånd med hänvisning till det stora antalet asylsökande som anlände på annat vis under hösten.

Bryssel, TT:s korrespondent

Källa - 2016-05-25 16:36

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+