KD kan ligga för dåligt till  riskerar taktikrösterna

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

KD kan ligga för dåligt till  riskerar taktikrösterna - Sämsta inledningen på ett valår på 30 år - så ser läget ut för Kristdemokraterna. Partiet riskerar nu att gå miste om M-väljares taktikröster och åka ut ur riksdagen.

- De ligger illa till, säger statsvetaren Marie Demker.

Kristdemokraternas väljarstöd har sjunkit till 2,8 procent, enligt Novus index Svensk väljaropinion som publicerades på söndagen.

Det är ännu en mätning där partiet ligger rejält under gränsen för att komma in i riksdagen. I SvD/Sifo har Ebba Busch Thors parti inte nått upp till riksdagsspärren på 4 procent sedan augusti 2016.

Så här dålig inledning på ett valår har KD haft senast 1988, enligt SvD/Sifo (se faktaruta).

- Det är en långsamt nedåtgående kurva för partiet, säger Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

I förra riksdagsvalet räddades KD kvar i riksdagen av taktikröster - väljare som föredrog Moderaterna men röstade på KD för att hjälpa Alliansen.

- Det finns en gräns under vilken taktikröstarna inser att det inte kommer att ha någon betydelse. Många är överens om att den ligger mellan 2,5 och 3 procent i väljarstöd, säger Marie Demker.

Hon anser att läget för KD är mycket svårare nu än vid förra valet.

KD:s problem förvärras av att blockpolitiken försvagats, anser Magnus Hagevi, professor i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet.

- 2006, 2010 och 2014 har blockpolitiken varit väldigt stark och de borgerliga nära egen majoritet. Det gör incitamentet att taktikrösta större, säger han.

Å andra sidan kan Moderaternas framgång hjälpa KD, anser Marie Demker. Om M-väljare tror att det egna partiet klarar sig bra vågar de taktikrösta på KD.

Det är den konservativa högerfalangen med politiker som Ebba Busch Thor, Lars Adaktusson och Sara Skyttedal som nu har makten i partiet, enligt statsvetarna. Det uppskattas inte alltid hos partiets andra falang, som betonar bland annat flyktingfrågor och internationell solidaritet.

I riksdagsvalet vill KD profileras som partiet som satsar mest på sjukvården.

- De har haft problemet att de i varje val haft ny profilfråga, allt från socialpolitik och familjepolitik till att vara det nya högerpartiet. Jag tror att många väljare känner sig ovissa om var KD står, säger Magnus Hagevi.

Enligt honom är partiets kärnväljare aktiva inom frikyrkan och särskilt inom pingströrelsen. Men det är en ganska liten grupp, och långt ifrån alla inom pingströrelsen röstar på KD.

Christian Carlsson, ordförande för Kristdemokratiska ungdomsförbundet, definierar KD som det "socialt ansvarstagande alternativet till höger".

Han anser att partiet har en helt egen profil inom Alliansen, något som syns tydligt när man jämför ungdomsförbunden.

- Muf, Luf och Cuf förespråkar alla fri invandring, är mot värnplikt, vill legalisera sexköp och har i olika grad öppnat för månggifte. KDU är det enda ungdomsförbundet inom borgerligheten som inte håller med. Vi är det konservativa ungdomsförbundet inom Alliansen, säger han.

Så har KD:s väljarstöd sett ut i början av de senaste valåren:

Väljarstöd i januari 2018: 2,9 %

Väljarstöd i januari 2014: 3,3 %
Valresultat 2014: 4,6 %

Väljarstöd i januari 2010: 4,0 %
Valresultat 2010: 5,6 %

Väljarstöd i januari 2006: 4,8 %
Valresultat 2006: 6,6 %

Väljarstöd i januari 2002: 9,1 %
Valresultat 2002: 9,2 %

Källa: SvD/Sifo

Källa - 2018-02-11 18:05

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+