Klyftan mellan fattiga och rika ökar i Sverige

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Klyftan mellan fattiga och rika ökar i Sverige - Inkomstklyftorna i nästan alla Sveriges kommuner ökar.

Det visar en omfattande granskning som tidningen Dagens Samhälle genomfört.

- Toppen drar i från, hos dem med högst inkomster har kapitalinkomsterna ökat och koncentrerats. De med låga inkomster har halkat efter, säger Anna Almqvist, ekonom på LO, till tidningen.

Tidningen Dagens Samhälle har kartlagt hur inkomstläget i Sverige har utvecklat sig under de senaste fem åren. Deras kartläggning visar att antalet hushåll som varken anses vara höginkomst- eller låginkomsttagare minskar i 98,6 procent av landets kommuner.

Samtidigt visar granskningen att klyftorna mellan de som tjänar mest och de som tjänar minst ökar.

År 2011 hade 12,9 procent av de svenska hushållen en inkomst som låg under 60 procent av medianinkomsten. År 2015 hade andelen ökat - till 13,7 procent.

Ersättningarna har inte ökat i samma utsträckning

Under samma period har antalet hushåll med en inkomst som är minst dubbelt så hög som medianinkomsten har ökat från 6,9 procent till 8 procent.

Kartläggningen visar också att 30 av de 50 kommuner där antalet låginkomsthushåll ökar mest också finns med på listan över de kommuner som tagit emot flest flyktingar de senaste fem åren.

-  Generellt sett har inte löne­skillnaderna ökat så mycket. Att höginkomst­tagarna drar ifrån beror framför allt på kapi­talinkomster. Att de med låga inkomster ökar beror på att ersättningarna från inkomst- och socialförsäkringarna inte ökat i samma takt som lönerna, säger Jesper Roine, docent i nationalekonomi vid Handelshögskolan, till Dagens Samhälle.

Ardalan Shekarabi: Har ökat de senaste tio åren

Majoriteten av de kommuner som har högst andel höginkomsttagare ligger i storstadsområdena. De kommuner där antalet låginkomsthushåll är störst ligger främst i Jämtland, Skåne och Värmland.

- Det är oroande och jag vill påstå att klyftorna har ökat inte bara fem utan de senaste tio åren. Vi ser också att desto mer klyftorna växer så ökar också skillnaderna mellan olika delar av vårt land och det påverkar sammanhållningen och tilliten i vårt samhälle säger civilminister Ardalan Shekarabi till SVT Nyheter.

Granskningen visar också att det mest jämställda landskapet är Norrbotten. Där är antalet medelinkomsttagare närmare åtta procent högre än i Stockholm.

Källa - 2017-02-16 10:53

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+