Kölden svår för strandsatta migranter

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Kölden svår för strandsatta migranter - Migranterna i tältlägren vid gränsen mot Ungern är några av de runt 6 000 migranter från Asien och Mellanöstern som fastnat i Serbien under försöken att nå EU. Många har väntat i månader. Kölden som tagit ett fast grepp om landet gör väntan både svår och riskabel.

Flyktinglägren är överfulla och bara kvinnor och barn kan hoppas få husrum där. Männen får söka skydd där de kan. En del har slagit sig ner i övergivna lagerlokaler i huvudstaden Belgrad. Andra slår läger på fälten strax söder om den ungerska gränsen.

På sätt och vis har de senare en fördel. De har nära till den inofficiella kö, som flyktingarna själva organiserar, till de två gränsövergångar, Horgos och Tompa, där Ungern tar emot asylansökningar.

Men priset är högt. De enkla tälten, bara värmda av glöden från koleldarna, står inte emot kylan. Många av barnen är klädda i tunna tröjor och tofflor.

- Människor lider, och får många luftvägsinfektioner, säger Milana Radosavljevic från Läkare utan gränser, till Reuters.

Det som får människor att härda ut är hoppet att bli en av de 20 lyckliga om dagen som släpps in i Ungern för att söka asyl.

Ungerns premiärminister Viktor Orban har gjort klart att landet inte välkomnar migranter. Tusentals soldater och poliser patrullerar gränsen med värmesökande kameror och helikoptrar.

Trots det fortsätter migranterna att strömma till Serbien. I Belgrad har runt 1 500 personer sökt sin tillflykt till övergivna lagerlokaler. I ett av dem sover hundratals män, främst afghaner, på betonggolvet. De eldar plastsopor som avger svart stickande rök.

- Det är så kallt, vi behöver eldarna. Hjälparbetare ger oss mat men det är så kallt härinne, säger Salim Shinuari, 22 år, från Afghanistan, till Reuters.

Ungern registrerade runt 30 000 asylansökningar förra året. Färre än hälften beviljades. Dessutom gav närmare 20 000 människor upp försöket att ta sig in den officiella vägen och testade att ta sig över gränsen i smyg, enligt Reuters.

Trettioårige Burhan Zadran från Afghanistan berättar att de flesta av männen i Belgrad tar sig till gränsen en eller ett par gånger i veckan för att försöka ta sig över. Men det räcker inte att korsa gränsen. Alla som påträffas inom åtta kilometer från gränsen skickas tillbaka.

Enligt internationella flyktingorganisationen IOM fanns i slutet av december närmare 76 000 strandsatta migranter och flyktingar i länderna längs Balkanrutten, som fastnat i försöken att ta sig till EU för att söka asyl.

Den i särklass största gruppen finns i Grekland, drygt 62 000 personer. Därefter kommer Serbien och Bulgarien, med närmare 6 000 migranter var.

Källa: IOM, Reuters

Källa - 2017-01-09 18:47

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+