Kvoter ersätter inte asylrätten

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Kvoter ersätter inte asylrätten - De 50 länder som deltog i Stefan Löfvens och Barack Obamas flyktingtoppmöte i veckan ska fördubbla antalet kvotflyktingar till 360 000. Sverige ska till 2018 öka antalet kvotflyktingar från 1 900 till 5 000 årligen. Utöver det kommer 175 miljoner kronor att avsättas till en fond för att hjälpa länder som tagit emot flest flyktingar.

Beskedet är ett ljus i en mörk tid. Världen är i större behov av solidariskt ansvar en någonsin, men alldeles för få länder vill axla det. Sverige brukar beskrivas som en humanitär stormakt. Vi ska vara stolta över att ha tagit emot 250 000 flyktingar på två år.

Slog i taket

I höstas slog mottagningssystemen i taket och regeringen gjorde ett lappkast i flyktingpolitiken. Nu tycks regeringen räkna med att de nya tillfälliga flyktinglagarna permanentas. Det framgår av höstbudgeten som presenterades i veckan. Det har inte passerat opåtalat.

I Aktuellt framförde Thomas Bodström skarp kritik mot att regeringen tycks vara på väg att överge sin tidigare linje. Med rätta påpekade han att Socialdemokraterna måste stå upp för sitt honnörsord: solidaritet. De tillfälliga uppehållstillstånden och stoppet för familjeåterförening är dåliga för individen, integrationen och för det svenska samhället.

Ett invandrarland

Sverige kan inte ta emot 10 000 asylsökande i veckan och riskera samma kollaps som förra hösten. Men Sverige är och ska vara ett invandrarland. Det håller även S-kommunpolitiker med om. Närmare 70 procent vill tillbaka till en mer generös flyktingpolitik, enligt undersökning av SVT.

Att öka antalet kvotflyktingar är ett steg, men det ersätter inte vårt ansvar för de människor som kommit hit för att söka skydd. Asylrätten måste värnas även i fortsättningen. Solidaritet är bara elva bokstäver om den inte omsätts i praktiken.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Källa - 2016-09-25 14:37

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+