L Olyckligt att Birgitta Ohlsson avvek från partiet

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

L Olyckligt att Birgitta Ohlsson avvek från partiet - Fyra miljöpartister och en liberal röstade nej till nya tuffa asylregler, tvärtemot den egna partilinjen. En centerpartist avstod från att rösta. Samtidigt har flera riksdagsledamöter bestraffats den senaste tiden efter att ha gått emot partipiskan. Men än så länge finns inga synliga tecken på repressalier för asylomröstningens rebeller.

Vid tisdagens omröstning i riksdagen röstade miljöpartisterna Jabar Amin, Carl Schlyter, Annika Lillemets och Valter Mutt nej till förslaget om nya asylregler. Tvärtemot den egna partilinjen.

Samtliga av de fyra miljöpartisterna har den senaste tiden opponerat sig mot partiledningen. Valter Mutt och Carl Schlyter kritiserade Miljöpartiets positiva hållning till värdlandsavtalet med Nato, och petades därefter från sina poster som utrikespolitisk talesperson respektive ordförande i EU-nämnden.

I protest lämnade Jabar Amin och Annika Lillemets sina uppdrag som talespersoner i partiet.

Också på den andra sidan blockgränsen har partipiskan varit i bruk den senaste tiden. När riksdagen nyligen röstade om att klassificera IS massmördande av kristna och andra minoriteter som ett folkmord gick moderaterna Hanif Bali och Niklas Wykman emot partiledningens nej.

Som straff blev de omplacerade i riksdagen.

I ett sms-svar till SvD skriver miljöpartiets gruppledare Maria Ferm att det inom politiken är viktigt att "jobba tillsammans", men hon vill i övrigt inte kommentera MP-ledamöternas agerande under asylomröstningen.

Samma svar ger partiets pressekreterare Hannes Mård.

- Miljöpartiet kommenterar inte eventuella interna processer, säger han.

Inom Liberalerna gick toppnamnet Birgitta Ohlsson emot partilinjen. Hon röstade nej till förslaget samtidigt som partikamraterna avstod.

Liberalernas gruppledare Christer Nylander skriver i ett sms till SvD:

"Liberalerna ser behovet av en migrationspolitik som både är human och realistisk. Vi står bakom att minska antalet som kommer till Sverige, men det är fel att splittra barnfamiljer. Vi hade därför en egen motion, det var den vi röstade ja till. "

Han kommenterar Birgitta Ohlssons nej-röst så här:

"Det är naturligtvis olyckligt att hon avvek från partiets politik, men jag fick information om hennes ställningstagande innan voteringen. Liberalerna fortsätter nu arbetet med att utveckla en integrations- och migrationspolitik med tydligt jobbfokus och med en human och fungerande flyktingpolitik. "

På samma sida blockgränsen fanns centerpartisten Staffan Danielsson. Han avstod från att rösta trots att partilinjen krävde ett nej. Gruppledare Anders W Jonsson (C) skriver i ett mejl till SvD:

"Det är ingen nyhet att Staffan Danielsson inte har stöd för sin uppfattning gällande migrationspolitiken i Centerpartiet. Staffan Danielsson är fri att rösta som han vill".

I en intervju med SvD strax efter omröstningen ville inte Carl Schlyter kommentera vilka eventuella repressalier han väntade sig.

- Konsekvenserna för mig är obetydliga jämfört med hur det är för dem som drabbas av den här typen av beslut, sade Carl Schlyter.

De nya asylreglerna innebär bland annat att asylsökande beviljas tillfälliga uppehållstillstånd i stället för permanenta. Anhöriginvandringen begränsas också kraftigt. Lagen är tillfällig och ska gälla i tre år. Den träder i kraft den 20 juli. Förslaget röstades igenom med stor majoritet.

Källa - 2016-06-22 20:31

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+