L vill inrätta center för bortförda barn

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

L vill inrätta center för bortförda barn - L-ledningen vill att Sverige inför ett center för bortförda barn som exempelvis utsatts för uppfostringsresor.

- Barn förs ut ur landet mot sin vilja och det kräver handling, säger partiledaren Nyamko Sabuni till SvD.

SvD har tidigare under veckan kunnat rapportera att antalet familjer i Sverige som lurar sina barn och unga till Somalia och Kenya ökar. Där beslagtas deras pass och överlämnas till släktingar eller riskerar att bli inlåsta på "uppfostringsanstalter". Där sitter unga mot sin vilja utan något som helst myndighetsbeslut - på obestämd tid.

Men exakt hur många barn som försvinner eller blir bortförda är det ingen som vet - det saknas nationell statistik.

Liberalerna föreslår nu flera åtgärder för att motverka uppfostringsresor och andra former av hedersrelaterat våld och förtryck. Juno Blom är partisekreterare och har arbetat med hedersfrågor i flera år. Hon vill att Sverige inför ett nationellt centrum för försvunna och bortförda barn.

- Det finns i dag ett liknande center i USA. Där hade man tidigare på samma sätt som Sverige inte heller koll på hur många barn som försvinner. Det är inte värdigt ett land som Sverige, säger hon.

Centret ska enligt förslaget samla just den statistik som i dag saknas, samverka med relevanta myndigheter och försöka leta rätt på barnen.

Liberalerna vill också införa möjligheten att likt Storbritannien utfärda reseförbud och beslagta pass vid risk för barnäktenskap, tvångsäktenskap eller könsstympning. Lagen ska också ändras så att föräldrar inte längre ska kunna säga upp sina barns medborgarskap utan att det prövats i domstol, enligt förslagen.

- Vi har ett problem med föräldrar som säger upp barnens medborgarskap. Det ska inte vara möjligt utan att frågan utretts i domstol. Det blir problem när föräldrar sagt upp medborgarskapet så att barnen bara är medborgare i det andra landet, och då är det alltid svårt för Sverige att hjälpa dem, säger Nyamko Sabuni till SvD.

Partisekreteraren Juno Blom fyller i:

- Som det ser ut i dag har vi fall där flickor fått sina medborgarskap uppsagda och flickorna har kommit tillbaka hit till landet de föddes i för att söka asyl. Det är superallvarligt.

Förslagen ska läggas fram på partiets landsmöte senare i november. Om de olika förslagen antas kommer Liberalerna försöka förverkliga dem genom det pågående samarbetet med Stefan Löfvens regering.

- Ställer sig landsmötet bakom det här så är det vår ambition att jobba för det här inom ramen för det pågående samarbetet med regeringen, säger Nyamko Sabuni.

Tf vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Anna Careborg

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Redaktionell chef för digitala prenumerationer
och stf ansvarig utgivare: Martin Ahlquist

Chef SvD Nyheter: Mikael Larsson

Chef SvD Näringsliv: Daniel Kederstedt

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2019-10-10 08:57

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Ulf kristersson stärk gränsen
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+