Landshövdings skandaler i tjugo år

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Landshövdings skandaler i tjugo år - I dag kunde GT avslöja hur regeringens särskilda utredare av flyktingmottagandet, landshövdingen Lars Bäckström med fru, bjudits på lyxmiddag med fri alkohol och övernattning av en av företagarna som tjänar miljoner på flyktingar.

Sverige har skakats av en rad skandaler där landshövdingar överträtt sina befogenheter eller hamnat i olämpliga sammanhang.

Ifrågasatt representation i Kalmar

Häromveckan kunde Sveriges radio avslöja hur landshövdingen vid länsstyrelsen i Kalmar Stefan Carlsson brutit mot flera regler som styr representationen inom myndigheten. Landshövdingen bjöd ett sällskap på så kallad groggbänk i samband med den årliga Sverigemiddagen, med grogg, starkvin och cider för skattebetalarnas pengar. Under samma evenemang bodde landshövdingen tre nätter på hotell och trots att han tagit flyget låg en räkning för parkering för landshövdingens privata bil hos länsstyrelsen.

Tillsammans med hustrun tog landshövdingen också in på bröllopssviten Paradiset i samband med en chefskonferens på Ekerum resort på Öland. Till rummet beställdes vin på skattebetalarnas bekostnad. Sveriges radio kunde också visa att landshövdingen felaktigt använt tjänstekortet för taxiresor, restaurangbesök och alkohol.


Gav företagare gräddfil - fick avgå

2009 tvingades landshövdingen på Gotland, Marianne Samuelsson, avgå. Bakgrunden var en skandal kring de känsliga strandskyddsärendena på ön där ägaren av storbolaget Payex skulle ha särbehandlats. I en hemlig inspelning vid ett internt sammanträde på länsstyrelsen sa Marianne Samuelson att företagaren är en av våra störas företagsägare. Jag tror inte att länsstyrelsen i Västra Götaland skulle bråka särskilt mycket om Volvochefen vill göra åtgärder i närheten av stranden. Andra uttalande uppfattades som att hon inte ansåg att alla skulle behandlas lika vid strandskyddsärenden.

Kort före beskedet om hennes avgång skrev Marianne Samuelsson i ett uttalande att "Jag är lockad i en fälla av en illojal medarbetare med en egen politisk agenda. Ett uttalande som gjorde det ännu svårare för henne att stanna kvar.


Skattebetalarna fick stå för flytten av vinsamlingen

2009 var också året då Västernorrlands tidigare landshövding Gerhard Larsson lät skattebetalarna stå för flytten av den egna vinsamlingen till ett sommarhus i Frankrike.

Prislappen för hela flytten som också inbegrep porslin, konst och möbler landade på 147000 kronor. Gerhard Larsson lät senare meddela att han skulle betala tillbaka delar av kostnaden.


Åtalades för mutbrott efter älgjakt

2005 Jämtlands landshövding Maggi Mikaelsson bjöds på älgjakt, mat och övernattning med skogsbolaget SCA samtidigt som landshövdingen var högst ansvarig för länets älgförvaltning. Samtidigt var hon också regeringens särskilda utredare av svensk skogspolitik. Hon åtalades för mutbrott och fälldes i tingsrätten. Men både hovrätten och Högsta domstolen friade henne senare. Ett av skälen var att älgjakt inte sågs rakt av som en förmån, den sågs som en verksamhet som landshövdingen i sitt uppdrag i ett stort älgjaktslän som Jämtland hade skäl att närvara vid och få erfarenheter från. Hon hade också skrivit om sina erfarenheter från bjudresan på länsstyrelsens hemsida.


"De står och pissar på slottet"

2004 anklagas landshövdingen i Uppsala län Anders Björck för att berusad och aggressiv ha försökt beordra polisen att ingripa mot ungdomar som kissade på hans slott. Björck svarade med att anklaga polisen för lögn. Jag hade druckit två glas vin till maten, sa landshövdingen om händelsen som inträffade tidigt på nyårsdagen.

Ingripande polismän på platsen hade däremot en annan bild. Landshövdingen uppgavs vara påverkad av alkohol då han tog tag i en av polismännen och sa att han skulle meddela deras högsta chef och: "Jag är Landshövding Anders Björk. De står och pissar på slottet och Ni gör ingenting. Det är skandal. "


Klippta kvitton i Örebro

1996 Sigvard Marjasin, landshövdingen i Örebro, åtalades för bland annat trolöshet mot huvudman och bedrägeri efter att ha klippt och klistrat representationskvitton. Rättsligt ledde inte klipp-historien någonstans. Sigvard Marjasin friades på alla åtalspunkter, men hans namn kom för alltid att associeras till affären.

Källa - 2016-06-01 12:02

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+