Larm om övergrepp på asylboende

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Larm om övergrepp på asylboende - Tonårstjejen Ayah berättar för "Kalla Fakta" hur hon misshandlades av ett okänt antal män på ett asylboende.

Men enhetschefen på Migrationsverket kallar henne och hennes mamma för lögnare.

Flera kvinnor vittnar om hot och trakasserier på asylboendet i Dalarna och efter "Kalla Faktas" granskning startar nu Migrationsverket en utredning.

I tisdagskvällens avsnitt av Kalla Fakta får vi följa med reportern Camilla Ziedorn till asylboendet Trängslet i Dalarna.

I programmet framträder tonårstjejen Ayah som misshandlades av okända män som attackerade henne bakifrån, slog henne i huvudet och släpade henne mot skogen där misshandeln fortsatte.

Migrationsverkets enhetschef uttalar säger i programmet att flickan och hennes mamma ljuger.

En annan kvinna berättar att hennes tioåriga dotter blev sexuellt ofredad på boendet.

På Trängslet bor runt 500 människor som väntar på uppehållstillstånd och boende vittnar om flera fall av våld och hot mot kvinnor.


Tas inte på allvar

I december anmäldes två brott mot flickor på Trängslet, men boende känner att de inte tas på allvar av Migrationsverkets personal. Personalen på boendet känner inte igen sig i beskrivningen av att kvinnor skulle vara rädda och stänga in sig.

- När jag går till duschen är jag rädd. Jag vill att någon väntar utanför. För vi ser alltid våld och män som skriker och sådant. Kvinnor berättar att män betraktar dem och antastar dem. Sådant hör vi om hela tiden. Det gör mig rädd, berättar en kvinna för reportern.

En tidigare anställd bekräftar bilden av kvinnornas utsatthet. När ett våldtäktsfall inträffar under inspelningen på boendet kallar en anställd det för "en småsak".


"Ser allvarligt på detta"

Magnus Rodin som är regionchef för region mitt på Migrationsverket har tagit del av uppgifterna. Rörande personalens uttalande säger han "att vi brustit och ser allvarligt på detta".

- Vi ska inte uttrycka oss på det vis som har framkommit. Det är inte vår uppgift att värdera de asylsökandes upplevelser eller polisens arbete, säger han.

Magnus Rodin poängterar att det är mycket viktigt att skapa en trygg boendemiljö för de asylsökande och att den främsta uppgiften är att se till att deras asylprocess sköts så bra som möjligt.

- Det gäller självklart också tryggheten. Om någon känner sig hotad ska vi agera på en gång. Har vi misslyckats med det måste det åtgärdas på en gång. Men här är det också viktigt att vi hela tiden har ett bra och nära samarbete med polisen, säger Magnus Rodin.

Migrationsverket har nu påbörjat en utredning om hur kvinnorna har haft det, och har det på boendet Trängslet.

Källa - 2016-05-31 20:32

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+