Lena Sundström testar yttrandefrihetens gränser

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Lena Sundström testar yttrandefrihetens gränser - Den nya SVT-serien "Håll käften - eller dö" handlar om rätten att få säga vad man tycker. Men får man verkligen säga precis vad som helst? Hur mycket yttrandefrihet tål ett samhälle?

I de tre avsnitten av "Håll käften - eller dö" reser journalisten och författaren Lena Sundström till flera länder och träffar människor som står upp mot den totalitära regimen och riskerar sitt liv genom att säga sanningen. Hon tar också reda på hur yttrandefriheten inskränks utan vare sig revolutioner eller protester.

Inspelningarna var många gånger tuffa. Sundström säger att hon upplevde sina värsta stunder någonsin under inspelningen av ett program. Det var när hon tillbringade några dagar med en hatpredikant i USA.

- Jag har aldrig varit med om något tuffare än det. Att stå bredvid och lyssna när han kallar barn för horor och hetsade mot homosexuella, strax efter dödsskjutningarna i Orlando. Det gick emot allt jag själv står för.

Sundström säger att hon länge funderat på begreppet yttrandefrihet, också innan programmet började spelas in.

- I Sverige har debatten bland annat handlat om vad vi ska kalla Pippi Långstrumps pappa och om vi får använda n-ordet. Jag kände ett starkt behov av att påminna mig själv om vad begreppet yttrandefrihet egentligen handlar om. Det är lätt att tänka att man är för yttrandefrihet, fast man ibland bara vill be folk hålla käften.

En omtumlande insikt som Lena Sundström fick under inspelningarna var att märka att hon ändå inte kan stå bakom yttrandefrihet till 100 procent i alla situationer.

Hon säger att gränsen för vad man får säga i Sverige hela tiden flyttas fram.

- Vi intalar oss att vi har samma värderingar som för fem och tio år sedan, men det stämmer inte. Det pågår ständigt en diskussion om var gränsdragningen går och vad som ingår i yttrandefriheten. Jag hoppas att tv-serien ska leda till att människor börjar tänka mer på yttrandefriheten och att vi också pratar mer om den.

I och med den stora flyktingvågen förra året förekom mycket protester mot de nyanlända. De som uttalade sig hänvisade till yttrandefriheten, men i flera fall var protesterna av sådan art att de klassades som hets mot folkgrupp.

- Många går lätt vilse i diskussionen om yttrandefrihet, säger Sundström.

Var går gränsen för yttrandefrihet? Vad får man säga i dag?

- Du får olika svar beroende på vem du frågar. En regeringsföreträdare i Polen har ett svar, en medelklassmamma i Thailand har ett annat.

Just Polen och Thailand hör till de länder som Lena Sundström besöker i programmet. Hon berättar att det finns fall i Thailand där personer fått 60 års fängelse på grund av Facebook-uppdateringar. I serien träffar hon bland annat en medelklassmamma i Thailand som berättar att hon har en man, en son och ett hem. Det är allt hon behöver. Varför skulle hon kräva yttrandefrihet också?

- Först höll jag inte alls med henne, men sedan började jag tänka på hennes situation. Om jag själv levde i ett land där man inte kan säga vad som helst utan att hamna i fängelse: Skulle jag själv välja stabiliteten över yttrandefriheten?

"Håll käften - eller dö" sänds i SVT1 med start den 1 december.

SvD väljer höjdpunkterna på tv i höst

Källa - 2016-11-28 11:00

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+