Libyens kris ska lösas i Italien

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Libyens kris ska lösas i Italien - FN har sagt nej till det planerade valet i Libyen på grund av våldet i det splittrade landet. Nu möts konfliktens parter i Italien för att försöka lösa den mångåriga politiska krisen.

Såväl krigsherren Khalifa Haftar som enhetsregeringens premiärminister Fayez al-Sarraj befinner sig i Palermo, dit även Sveriges utrikesminister Margot Wallström rest för att prata fred i Libyen.

På agendan står bland annat bilaterala samtal med Italiens premiärminister Giuseppe Conte - men det är inte klarlagt huruvida Haftar och al-Sarraj kommer att träffas under konferensen i den sicilianska huvudstaden.

- Palermokonferensen är ett fundamentalt steg mot målet att stabilisera Libyen och för säkerheten runt hela Medelhavet, sade Conte i förra veckan.

Under en fredskonferens i Paris i våras kom fyra av Libyens rivaliserande ledare överens om att hålla val den 10 december. Men efter en våg av våldsamheter i augusti och september då över 100 människor dödades i strider mellan olika miliser i utkanten av huvudstaden Tripoli så sade FN-sändebudet Ghassan Salamé att valet omöjligt kan hållas då.

- Vi kan hålla val i en nära framtid, ja. Men definitivt inte nu, sade Salamé.

Det svårt krigshärjade Libyen har inte haft en fungerande och allmänt erkänd regering sedan diktatorn Muammar Gaddafi avsattes och dödades i ett Nato-stött uppror 2011. Fayez al-Sarrajs enhetsregering är internationellt erkänd och stöds av FN, men har en begränsad makt. Den östra delen av det nordafrikanska landet styrs av Khalifa Haftar.

Utöver Haftar och al-Sarraj deltar även talmännen för de två parlamenten i Libyen samt representanter för ett 20-tal länder, EU, FN och Arabförbundet vid konferensen i Palermo.

Efter det att den arabiska våren nått Libyen, i form av stora protester mot den hårdföra Gaddafi-regimen, utbröt tidigt 2011 inbördeskrig. Arabförbundet föreslog en flygförbudszon och en sjöblockad mot landet, vilket FN:s säkerhetsråd beslutade om i mitten av mars.

Den internationella militärinsatsen kallades Unified Protector och leddes av Nato, i praktiken Frankrike och Storbritannien. Efter förfrågan från Nato beslöt Sverige i slutet av mars att bidra med Gripenplan. Dessa skulle dock endast övervaka, och fick bara använda sina vapen i självförsvar.

Operationen avslutades både för svensk och internationell del i oktober 2011, sedan diktatorn Muammar Gaddafi jagats på flykt och rebelledare förklarat Libyen befriat.

Sedan dess har krig dock utbrutit igen, och Libyen befinner sig numera i kaos.

Parallellt med det instabila läget i landet har Libyen också blivit en knutpunkt för smuggling av migranter och flyktingar till Europa, inte minst från afrikanska länder söder om Sahara.

Vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Fredric Karén

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Chef SvD Nyheter: Maria Sundén Jelmini

Chef SvD Näringsliv: Daniel Kederstedt

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2018-11-13 10:15

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Björklund flossar
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+