Linde Oacceptabelt av ambassaden att hota Baksi

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Linde Oacceptabelt av ambassaden att hota Baksi - Sverige måste lära sig hur Kina bedriver industrispionage och politisk påverkan. Det säger utrikesminister Ann Linde (S) när regeringen presenterar sin nya Kina-strategi. Hon fördömer också den kinesiska ambassadens hot mot Kurdo Baksi.

"Kinas framväxt är en av de största globala förändringarna sedan Berlinmurens fall. " Så börjar regeringens skrivelse till riksdagen som överlämnas på onsdagen, som även har kallats för en svensk Kina-strategi. Den kommer efter att oppositionen, framför allt Moderaterna, har tryckt på för att Sverige inte kan förlita sig enbart på den gemensamma EU-strategin från 2016 i relationen till Kina.

- Grundfrågan är "vad är Kina för land"? Det är ytterst en enpartistat. Det Säpo har pekat på är bland annat faran som riktas mot näringslivet i form av industrispionage, säger Moderaternas utrikespolitisk talesperson Hans Wallmark.

Strategin har tagits fram i samråd med näringslivet och experter på Kina. I texten ger regeringen sin syn på hur Kina bedriver politisk påverkan, underrättelseverksamhet och flyktingspionage.

Men den demokratioffensiv som var bärande i regeringens utrikesdeklaration är inte lika tydlig i den nya strategin. Enligt nytillträdda utrikesministern Ann Linde gör ett kraftfullt EU-samarbete att Sverige blir starkare i relationen till Kina.

Sverige och EU har sanktioner mot flera länder, varför inte mot Kina?

- När det gäller mänskliga rättigheter tar vi alltid upp det i våra egna kontakter med Kina, och i FN:s råd för mänskliga rättigheter. Vi har också varit med och skrivit ett brev i somras till ordförande för FN:s råd för mänskliga rättigheter. Det gällde situationen i Xinjiang, som är den mest brännande frågan när det gäller förtryck av minoriteter, säger Ann Linde.

Amerikanska utrikesdepartementet beräknar att miljontals människor sitter i omskolningslägren i nordvästra Kina. Där begår den kinesiska staten övergrepp, torterar, omskolar och försöker radera minoriteters kultur enligt flera internationella organisationer.

Är det inte tillräckligt för att införa sanktioner mot Kina?

- Vi ser naturligtvis otroligt allvarligt på situationen. Men vi tror fortfarande att det mest effektiva är att uttrycka mycket tydliga protester mot detta, och ta upp det i samtal med kineserna. Men vi får se vart allting leder.

Det syns i dag inga tecken på att man från Kinas håll är beredd att förändra situationen i lägren eller sätta stopp för dem.

Vad är det som har varit effektivt med dagens metoder?

- Frågan är om det skulle vara mer effektivt med sanktioner, och det har vi inom EU kommit fram till att det inte är rätt sak i detta läge, säger Ann Linde.

Var går din gräns vad gäller just den här frågan, när måste EU göra något annat än det man redan gör?

- Det går inte att säga i förväg.

Under 70-årsfirandet av folkrepubliken Kina på tisdagen sköts en 18-åring till döds under våldsamma konfrontationer mellan demonstranter och polis i Hongkong.

Tf vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Anna Careborg

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Redaktionell chef för digitala prenumerationer
och stf ansvarig utgivare: Martin Ahlquist

Chef SvD Nyheter: Mikael Larsson

Chef SvD Näringsliv: Daniel Kederstedt

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2019-10-02 15:33

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+