LO vill se ny invandringspolitik

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

LO vill se ny invandringspolitik - I debattartikeln skriver de fyra LO-topparna bland annat om att Sverige 2015 tog emot över 160 000 asylsökande.

"På lång sikt är det inte hållbart att fortsätta så. Sverige måste återgå till den både reglerade och solidariska invandringspolitik som Socialdemokraterna historiskt har stått för", skriver de fyra samt att hela EU måste dela på flyktingansvaret och även att reglerna för arbetskraftsinvandring måste stramas upp.

Ett inlägg i en het politisk fråga som enligt LO-ordförande Karl-Petter Thorwaldsson inte ska tolkas som att LO vill permanenta den nuvarande och tillfälliga lag som löper på tre år.

- Vi vill återgå till en reglerad men solidarisk invandringspolitik som inte innefattar tillfälliga uppehållstillstånd, säger han till TT.

Han anser att de tillfälliga uppehållstillstånden missgynnar en integration på arbetsmarknaden. Detta då människor inte söker jobb och utbildning innan de har permanent uppehållstillstånd och inte heller anstränger sig att lära sig språket innan de fått sitt permanenta uppehållstillstånd, säger han.

Debattartikeln riktar också kritik mot dagens arbetskraftsinvandring.

- Att man kan ta arbetskraftsinvandring fritt utanför EU för jobb som vi inte har behov av på svensk arbetsmarknad, det vill vi att man tittar över, säger Thorwaldsson.

Samtidigt anser han att det är fullt rimligt att ha kvar arbetskraftsinvandring inom bristyrken.

- Men vi har i dag väldigt många flyktingar som kommit som inte fått arbete. Det är rimligt att politiken ställs om så att de får de jobben där vi i dag tar arbetskraftsinvandring.

Att debattartikeln skulle vara en flört med LO-anslutna SD-väljare stämmer inte, enligt Thorwaldsson.

- Tvärt om. Vi vill ju vara mer generösa än den politik som förs i dag.

Debattartikeln är också självkritisk och enligt Thorwaldsson har fackförbunden missat viktiga signaler från sina medlemmar gällande klassklyftor och det han kallar "uppdelningen mellan stad och land". LO måste bland annat protestera mot att all service försvinner från glesbygd, säger Thorwaldsson.

Han och de tre andra LO-topparna menar att arbetarrörelsen måste "på allvar svara på de frågor människor ställer, annars kommer helt andra krafter att göra det".

- Det vi känner oro för är att vi nu i hela världen har alarmklockor som ljuder på högsta nivå, säger Thorwaldsson och pekar på framgångar för högerpopulistiska partier i Europa, Brexit och valet av Donald Trump som USA:s näste president.

- Gör vi ingenting kommer det samförstånd som funnits mellan stora samhällsklasser, egentligen ända sedan andra världskriget, att brytas upp och vi får en fragmentisering av det politiska livet i Europa där de främlingsfientliga vinner ett enormt inflytande.

Källa - 2016-12-15 09:31

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Ulf kristersson stärk gränsen
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+