Löfven borde lära av Tysklands jobbmaskin

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Löfven borde lära av Tysklands jobbmaskin - Reformer av tysk karaktär behövs om arbetslösheten ska bekämpas och bidragsberoendet hållas nere. Det skriver Oskar Brusell och Benjamin Dousa, Muf.

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

År 2013 slog Stefan Löfven på den stora socialdemokratiska trumman och utlovade att Sverige skulle ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020. Det var dessutom på partiets kongress och spelades upp som det enskilt viktigaste vallöftet. Så här några dagar in på det nya året kan vi konstatera att målet misslyckades kapitalt och Sverige nu ligger i den absoluta EU-botten. Vi har en arbetslöshet som ligger på plats 24 av EU:s 28 medlemmar, i sällskap med krisländer som Spanien och Grekland.

Däremot hade det varit möjligt med ett annat resultat om man bara hade vågat kika på ett land som har gjort samma resa tidigare, och dessutom med en rödgrön regering. Den socialdemokratiska regeringen i Tyskland leddes 2003 av förbundskansler Gerhard Schröder (SPD) som vid det här laget insett att den ständigt höga och stigande arbetslösheten måste vändas. När arbetslöshetssiffran klättrade över 10 procent såg den socialdemokratiske ledaren lösningen: skärpta regler för bidrag, fler enkla jobb och sänkta arbetsgivaravgifter. Tre år senare var två miljoner fler i arbete och i dag har Tyskland EU:s näst lägsta arbetslöshet.

Om Stefan Löfven hade menat allvar med sitt löfte om Europas lägsta arbetslöshet år 2020, skulle han ha tagit lärdomar av sin tidigare tyska kollega. Bidragsberoendet har även förstärkts av en misslyckad integrationspolitik. Förenar man mycket hög asyl- och anhöriginvandring med många och höga bidrag, då är kombinationen farlig. De senaste 15 åren har närmare 1,6 miljoner människor fått uppehållstillstånd i Sverige och alldeles för få av dessa är i dagsläget i arbete.

Redan 2016 uttalade Svenskt Näringsliv att det skulle kräva 460 000 nya jobb för att nå EU:s lägsta arbetslöshet, och regeringens egen expertmyndighet, Finanspolitiska rådet, dömde tidigt ut Socialdemokraternas jobbpolitik. Just den sistnämnda kritiken avfärdades från finansminister Magdalena Andersson som menade att "de jobbar väl hårt på att hitta något" - en socialdemokratisk retorik som inte minst påminner om en viss president på andra sidan Atlanten.

Regeringens svaga jobbpolitik ligger till grund för att Sverige har rasat i rankingen om arbetslösheten inom Europa. I dag är vi betydligt närmare att ha högst än lägst arbetslöshet i EU. Man har siktat högt men inte ens lämnat marken, utan snarare grävt sig djupare. Vi ser fler inskrivningar på Arbetsförmedlingen, låg tillväxt och 56 000 fler utan jobb än för ett år sedan. Ett land med erfarenhet av problematik i den här utsträckningen är just Tyskland.

Visst kan alltid regeringen hävda att resultatet starkt påverkats av de många flyktingar som Sverige mottagit. Men även här presterar Tyskland bättre än vi. Tyskland och Sverige tog båda emot många invandrare under migrationskrisen 2015 - men med olika resultat i integrationen. Av de 1,2 miljoner som anlände till Tyskland var 400 000 personer i arbete redan inom tre år. Reformer av tysk karaktär behövs, och det är bråttom.

Regeringen behöver importera Hartz-reformerna till Sverige om arbetslösheten ska bekämpas och bidragsberoendet hållas nere. Det innebär:

Oskar Brusell
distriktsordförande Muf Västernorrland
Benjamin Dousa
förbundsordförande Muf

Källa - 2020-01-08 11:51

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+