Löfven, lär av Clintons misstag

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Löfven, lär av Clintons misstag - Populisternas tid är nu. Sedan britterna röstade för Brexit och Donald Trump igår valdes till president i USA står det klart att ilskan mot det politiska etablissemanget och finanseliterna är den drivande kraften i västvärldens politik just nu. Och att de etablerade partierna hittills har varit helt oförmögna att hantera förändringen. På hemmaplan har Jimmie Åkesson (SD) deklarerat att hans folkhemspopulister ska bli största parti i nästa val. Det går dock att bemöta dem, och med två år kvar till valet 2018 är det hög tid för regeringen att sätta fart.

Konststycket att möta besvikna väljare är att göra det utan att ta över populisternas problemformuleringar. Väljarna känner igen en billig kopia när de ser den, där ett pedagogiskt exempel är Sarkozys fatala flirt med Front National. Bästa sättet att minska den otrygghet som många känner är konkreta förslag och handlingskraft.

För svenskarna finns det några högst reella orsaker till oro. Dessa kan regeringen åtgärda:

Otryggheten bekämpas genom att rättssamhället stärks, och parallellsamhällena monteras ned. Inrikesminister Ygeman borde avskeda rikspolischefen Dan Eliasson och låta någon bättre skickad ta över. Skjuta till extra resurser, och lägga dessa på att ha ständig närvaro i de mest utsatta områdena. Land ska med lag byggas, men då måste lagen upprätthållas i hela landet.

Detta är en period av säkerhetspolitisk instabilitet, och därför måste försvaret stärkas. Trump blir en president som inte självklart vill försvara sina europeiska allierade, och lär inte vara beredd att sätta amerikanska liv på spel för alliansfria Sveriges skull. Med ett undfallande USA kan Putin sätta press på Baltikum likväl som på oss. För att värna vår politiska frihet behöver försvaret stärkas - och det snabbt. Använd Riksgäldens beredskapskredit för att rusta upp.

Välfärdsstaten bygger på att vanliga människor känner att de bidrar till en välfärd som de också får del av. När delar av landet lämnas utan vital samhällsservice, men ändå avkrävs betalning för den, har samhällskontraktet brutits. Med begränsade resurser måste politikerna våga prioritera. Gör det möjligt för asylsökande att arbeta och försörja sig själva i större utsträckning. Inför en instegsmodell i välfärden, där migranter har tillgång till vissa delar, och de som kvalificerat sig genom att betala skatt eller vara medborgare har full tillgång.

Regeringens viktigaste uppgift är att bygga ett Sverige för alla som lever här. Det kräver att Löfven ärligt och rakt redogör för de svårigheter landet står inför, och sjösätter pragmatiska lösningar. Först då kommer förtroendet för de etablerade partierna och politikerna att öka, på kortsiktiga populisters bekostnad.

Förtroende är dock omöjligt att vinna om man behandlar sina väljare med förakt. Det kan tyckas orättvist att populister som Trump eller SD kan skryta om sexuella övergrepp eller hota med järnrör utan att väljarna sviker. Men att ge sig på väljarkåren är en usel idé. Hillary Clintons kommentar om att Trumps väljare utgjorde "beklagansvärda", "rasister och sexister" kan ha varit det som kostade henne presidentposten. Lär av hennes misstag.

Källa - 2016-11-10 06:15

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Ulf kristersson stärk gränsen
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+