Löfven SD är nazistiskt

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Löfven SD är nazistiskt - Det gjorde Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson upprörd.

- Det är en massa fula ord, påståenden och en massa trams, sade han och anklagade Löfven för att inte kunna föra diskussion i sak och för att komma med en "massa smuts".

SD kommer nu att anmäla statsministern till riksdagens konstitutionsutskott och hänvisar till att en statsminister, enligt regeringsformen, är skyldig att uttala sig sakligt och korrekt.

I tv-debatten rullade Åkesson ut en hel rulle med vad han påstod vara rasistiska och antisemitiska uttalanden av socialdemokrater, miljöpartister och vänsterpartister.

Flera av partiledarna tog upp den senaste tidens skandaler i SD med skämt om nazister som sparkar på får som de låtsas vara judar och en motion i riksdagen med antisemitiska undertoner.

- Det är skamligt, och det är skamligt att Jimmie Åkesson inte tar ansvar för sitt parti, sade Centerledaren Annie Lööf.

Grälet uppstod när tv-debatten gick in på hur Sverige ska kunna styras om det blir parlamentariskt kaos efter nästa val och inget block får majoritet. Några nya besked kom inte. Alla upprepade att de inte tänker samarbeta eller göra sig beroende av SD. Samtidigt tog varken Moderatledaren Anna Kinberg Batra eller Stefan Löfven avstånd från tanken att bilda regering även om det egna blocket blir mindre än det andra.

En sådan minoritetsregering kan komma att få förlita sig på att SD förhåller sig passiv när riksdagen ska rösta om regeringsförslag. Löfven fann det naivt att tro att SD inte skulle försöka påverka politiken. Och han fick stöd av Åkesson.

- Naturligtvis kommer vi inte att vara något mähä till något block. Självklart kommer vi att försöka påverka politiken, sade han.

Tv-debattens första timme innehöll ovanligt många heta replikskiften. När debatten gick in på integration ville Alliansen ha besked om hur Löfven tänker se till att nyanlända ska få jobb. Statsministern hävdade att den rödgröna regeringens "samhällsbygge" har fått arbetslösheten att sjunka. Moderatledaren anklagade Löfven för att inte ha något att säga om förslag för den mest utsatta gruppen.

- Jag har precis sagt det. Du måste lyssna och inte bara stå och läsa dina repliker, kontrade Löfven.

Både SD:s Jimmie Åkesson och Kristdemokraternas Ebba Busch Thor menade att integration är mer än bara jobb. Hon pekade på kvinnor som utsätts för hedersvåld.

- Den här värderingskrisen vet du att den finns, men du har inte tagit tag i det, sade Busch Thor till Löfven.

Partiledarna fick också räcka upp handen om de vill att den tillfälliga skärpta migrationslagen ska permanentas. Ledarna för M, SD och KD räckte upp handen. Löfven påpekade att lagen just är tillfällig, men han tillade att EU nu håller på att ta fram en förändrad gemensam asylpolitik och att Sverige kan komma att behöva rätta sig efter EU:s framtida asylregler

Källa - 2016-10-09 10:55

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Ulf kristersson stärk gränsen
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+