Löfven Viktigt att angränsande länder får resurser

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Löfven Viktigt att angränsande länder får resurser - Oro för barnens framtid, trångboddhet och hemlängtan. Det är vardagen för de runt 80000 syrier som bor i flyktinglägret Zaatari i Jordanien.

- Vi hoppas få åka tillbaka till Syrien, säger Abu Youssef till statsminister Stefan Löfven, på besök i lägret.

Zaatari ligger mitt i öknen i norra Jordanien, 15 kilometer från den syriska gränsen. På bara fyra år har det vuxit från ingenting till ett läger ungefär lika stort som Lund.

Tälten har bytts ut mot containerliknande plåthus och i ett av dem bor Abu Youssef och Oum Youssef med sina tre barn. De bjuder in statsminister Stefan Löfven att sitta ned med dem på golvet.

- Min största oro är mina barns framtid, säger Abu Youssef.

Han har inte sett sina föräldrar på fyra år, och ett par av barnen har aldrig sett sina mor- och farföräldrar. Han vill helt klart åka hem igen så snart det är möjligt.

- Vi vill hjälpa till att bygga upp landet igen, säger han till Löfven.

Hemma i Syrien var Abu Youssef snickare. I Zaatari är det inte många som kan jobba. Vardagen blir därför påfrestande monoton. Hämta vatten, ordna mat, se till att barnen inte springer bort i det enorma lägret, med gata upp och gata ned med likadana containerhus.

Runt hälften av dem som bor i Zaatari är barn, men de blir allt fler. Varje vecka föds mellan 50 och 70 barn i lägret. Också Youssefs familj har vuxit under åren i lägret och om bara någon vecka kommer ett fjärde barn. Det innebär att de kommer att bo ännu trängre än i dag.

Så vad drar Stefan Löfven för lärdomar av sina två dagar i Jordanien?

- Allt löses inte av att människor flyr långt bort från sina hem. Vi ska respektera asylrätten - det kommer vi alltid att stå upp för - men det som är viktigt är att se till att de angränsande länderna får tillräckligt med resurser, säger han.

I slutet av juni stängde Jordanien gränsen mot Syrien efter en terrorattack där sju jordanska soldater dödades. Det har lett till att runt 70000 syriska flyktingar nu sitter fast i ett ingenmansland vid den syrisk-jordanska gränsen, inte så långt från Zaatari. I början av augusti lyckades FN lyfta in mat med hjälp av lyftkranar, men annars är flyktingarna helt avskurna.

Just nu ser det inte ut som att den jordanska regeringen tänker öppna gränsen. Kung Abdullah säger till jordanska medier att andra länder är välkomna att ta emot de strandade flyktingarna, om de vill.

- Jag kan förstå deras rädsla, säger Löfven om terrorattacken och det spända säkerhetsläget.

- Samtidigt gäller det att försöka få möjlighet att komma igenom med humanitärt bistånd, så att flyktingarna får vatten och mat. Den dialogen har vi med Jordaniens regering.

Efter besöket i Jordanien är Stefan Löfven stärkt i övertygelsen att fler länder måste dela på ansvaret.

- Vi måste se det här som en säkerhetsfråga. Det här är en humanitär insats för människor som befinner sig i en mycket, mycket svår situation, men det är också en fråga om den regionala säkerheten här i Mellanöstern och i världen. Fler måste förstå att det är det som står på spel.

Källa - 2016-08-15 13:04

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+