Lövin har stoppat raset för Miljöpartiet

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Lövin har stoppat raset för Miljöpartiet - Åsa Romson åkte ut och med henne många andra - in kom nya flera nya med Isabella Lövin i spetsen.

Och med utrensningarna tycks raset i opinionen för Miljöpartiet ha upphört.

I Demoskops junimätning har de fallande siffrorna till och med vänt.

I de senaste opinionsmätningarna från SvD/GP/Sifo, Tv4/Novus och DN/Ipsos har siffrorna pekat nedåt för MP, enligt Väljaropinionen som är Ekots sammanställning av de tre undersökningarna. Partiet får där 4,2 procent av stödet, vilket är en minskning med 1 procentenhet.

Och i SCB:s senaste stora partisympatiundersökning hade MP tappat till 4,7 procent, jämfört med 5,9 procent i november 2015 då SCB:s förra undersökning gjordes. Men i Demoskops juniundersökning stoppar raset och siffrorna vänder till och med uppåt - låt vara mycket marginellt.

- Man ska inte dra några stora växlar på att de ökar något. Möjligen har fallet bromsats upp något, men de är kvar på låga nivåer, säger Anders Lindholm, vd på mätinstitutet Demoskop.


"Någon form av smekmånad"

Marja Lemne, S-märkt statsvetare vid Stockholms universitet, tycker att det är överraskande att siffrorna för alla partier ligger så pass stilla, trots politisk turbulens.

- Krisen är inte över för Miljöpartiet. Det är en kort stiltje, skulle jag säga, säger hon.

Den 13 maj valdes Isabella Lövin och hon ersatte då Åsa Romson. Mätningen är gjord mellan den 31 maj och 8 juni och en Lövin-effekt kan då ha inträtt, menar Lindholm.

- Man kan fundera på hur mycket det har betytt. Men det kan vara så att Lövin har någon form av smekmånad, och Romsons förtroende var i botten, säger Anders Lindholm.

Redan tidigare hade bostadsminister Mehmet Kaplan tvingats bort och sedan Lövin tillträdde har flera andra personer lämnat - eller tvingats bort från sina poster.

Som Expressen berättat har flera personer slutat inom MP. Totalt har två ministrar gått, partisekreteraren har avgått och två riksdagsledamöter petats från sina uppdrag.


"Risken är uppenbar"

I samband med partiets kongress avgick partisekreteraren Anders Wallner och de kritiska riksdagsmännen Carl Schlyter och Valter Mutt har petats från uppdragen som ordförande för EU-nämnden respektive utrikespolitisk talesperson.

Presschefen Adam Bergsveen har slutat och Gustav Fridolins planeringschef Magnus Johansson har dessutom varit sjukskriven i två månader.

Enligt Anders Lindholm har Miljöparitet tidigare tappat mark i stort sett i alla riktningar. Men nu när partitet har förlorat så många sympatisörer att det är de med starkast sympatier som finns kvar.

Frågan är hur den gemensamma energiöverenskommelsen som presenterades på fredagen påverkar MP. En del i uppgörelsen är möjligheten att bygga ut tio nya kärnkraftsreaktorer. En stark symbolfråga för MP-väljare som kan innebära ytterligare ras för MP.

- Den risken är uppenbar. Även om många har gått ut och sagt att de ställer sig bakom, säger Maja Lemne.

MP-ledningen ser positivt på de nya siffrorna och anser att regeringens politik ligger bakom de siffrorna. Nyblivna partisekreteraren Amanda Lind säger:

- Glädjande att våra siffror stabiliserats och att stödet för regeringen som helhet stärkts. Arbetslösheten sjunker, vi gör stora investeringar i bostäder, skola, naturskydd och klimat. Det märks att regeringen gör skillnad.


Feministiskt initiativ vinnare

Men statsvetaren Mikael Gilljam vid Göteborgs universitet menar att det är för tidigt att tala om en stabilisering.

- Jag skulle inte våga dra någon slutsats utifrån det. Antingen vill man se samma resultat i fler undersökningar, eller se att trenden håller över tid, säger han.

Anders Lindholm ser en tydlig vinnare efter MP-raset - Feministiskt initiativ.

- De biter sig fast på en nivå som visar att det fortfarande är möjligt för dem att utmana. Det finns ett naturligt utbyte med MP, säger Anders Lindolm.

Men FI-ledaren Gudrun Schyman tror snarare att partiet går framåt på grund av sitt engagemang när det gäller mänskliga rättigheter.

- Det är inte bara Miljöpartiets kris, det är inte så enkelt. Snarare politikens kris, säger hon och fortsätter:

- En del kommer säkert från Miljöpartiet. Men det är en pågående trend som pågått hela året.

Mätningen visar också att de två regeringspartierna tar tillbaka andelar. Alliansen ligger fortfarande före de rödgröna, skillnaden är 1,7 procentenheter.

I mätningen får alliansen 40,3 procent och de rödgröna 38,6 procent. SD ökar något, +1,0 procentenheter till 17,4 procent.

- Det är notabelt att utspelen från de andra partierna i flyktingfrågan inte får någon större effekt. Strömmarna har inte vänt åter, säger Anders Lindholm.


S ökar - M backar

S ökar mest, +1,5 procentenheter, och det är strax under felmarginalen. Partiet har nu 26,4 procent. Inom alliansen är förändringarna små med svagt nedåtgående för Moderaterna som nu ligger på 24,7 procent i Demoskops mätning. Det är en tillbakagång på -0,8 procentenheter.

Källa - 2016-06-13 06:46

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+