Lugnet före stormen inom tysk politik

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Lugnet före stormen inom tysk politik - Två veckor efter parlamentsvalet råder lugnet före stormen i den tyska politiken. I väntan på ett viktigt delstatsval nästa helg ligger de knepiga koalitionssamtalen på is - men redan på söndag ska partierna i Merkels kristdemokratiska union försöka enas om en linje.

Som en kärleksakt mellan piggsvin. Så beskrev den nytillträdda socialdemokratiska justitieministern Brigitte Zypries det första tyska regeringssammanträdet efter valet 2005, då kristdemokrater och socialdemokrater bildat gemensamt kabinett, skriver Süddeutsche Zeitung.

Samma poetiska liknelse kommer väl till pass i helgen. Då möts nämligen de två partierna i den kristdemokratiska unionen i Konrad-Adenauer-Haus i Berlin för att känna på varandra inför de stundande koalitionssamtalen. CDU och bayerska CSU blev visserligen största partigrupp i valet till förbundsdagen för två veckor sedan, men segern var dyrköpt. Med färre än var tredje väljare bakom sig är det med böjd rygg förbundskansler Angela Merkel går in i sin fjärde mandatperiod.

Från München hörs rop på en högergir. CSU-ledaren Horst Seehofer har varit en av de hårdaste kritikerna av Merkels flyktingpolitik och ser kanslerns kurs under krishösten 2015 som en bidragande orsak till högerpopulistiska Alternativ för Tysklands (AFD) framgångar. Samtidigt vill de tilltänkta koalitionspartnerna FDP och De gröna ha eftergifter inom sina respektive profilområden - krav som i flera fall står i skarp kontrast både till varandra och till unionspartiernas planer. Inte de bästa förutsättningar för framgångsrika förhandlingar, alltså.

Det första som ska till är en gemensam linje från CDU och CSU, tror partiforskaren Hendrik Träger, doktor i statsvetenskap vid universitetet i Leipzig.

- De kan bara gå in i ett koalitionssamarbete med en enad front. I den meningen blir det intressant att se vilken strategisk väg unionen slår in på de kommande veckorna. Särskilt Bayerns ledare Horst Seehofer och Sachsens Stanislaw Tillich vill föra samarbetet åt höger. Frågan är då om det är ändamålsenligt, eftersom det dels inte löser några problem, dels möjliggör för AFD att göra anspråk på att vara originalet.

Före delstatsvalet i Niedersachsen nästa söndag lär inga officiella samtal med de andra partierna äga rum. Förbundslandet är det fjärde folkrikaste, och politikerna i Berlin lär följa utgången med stort intresse. Ska Socialdemokraterna lyckas behålla greppet om makten - eller genomlida årets fjärde valnederlag i en delstat?

SvD Världen - omvärldens viktigaste händelser direkt i din mejlkorg

- SPD måste visa att man kan vinna val. Men även CDU behöver framgångar, och för alla partier är det viktigt att AFD inte går lika bra som i förbundsdagsvalet, säger Träger.

Merkel är känd som en närmast outtröttlig förhandlare, utan något större sömnbehov. Det är egenskaper som kommer att behövas under hösten, som lär bli lång, om man får tro hennes närmaste man Peter Altmaier.

- Förra gången, med den stora koalitionen, klarade vi det nätt och jämnt till jul. Det skulle jag önska mig även den här gången, men det viktiga är innehållet, inte datumet, säger han till tidningen Focus.

Parlamentsvalet i Tyskland 24 september blev ett fiasko för den tyska politikens två dominanter CDU/CSU och SPD.

Förbundskansler Angela Merkels parti Kristdemokraterna och dess systerparti i Bayern blev visserligen största partigrupp, men tappade nära nio procentenheter jämfört med valet 2013 och hamnade på 33 procent, det sämsta resultatet sedan förbundsrepublikens barndom. Även Socialdemokraterna anförda av Martin Schulz gjorde ett historiskt dåligt val, med 20,5 procent - det sämsta resultatet i efterkrigstid.

Valets stora vinnare var högerpopulistiska AFD, som med 12,6 procent blev tredje största parti och därmed kom in i förbundsdagen. Även liberala FDP - som åkte ur förbundsdagen 2013 - gjorde ett starkt val med 10,7 procent, ett resultat som räckte för ett parlamentariskt återinträde.

Redan på valnatten meddelade den modfällda SPD-ledningen att man lämnar det koalitionssamarbete med CDU/CSU som styrt Tyskland sedan 2013. Därmed återstår endast en matematiskt och politiskt möjlig regeringskonstellation: en så kallad Jamaicakoalition, med CDU/CSU, FDP och De gröna. Modellen har fått sitt namn efter färgerna i jamaicanska flaggan, och har inget med landet i fråga att göra.

Sonderingssamtal inför framtida koalitionsförhandlingar väntas komma igång 16 oktober, dagen efter delstatsvalet i Niedersachsen. Redan på söndag (8 oktober) sammanträder dock CDU och CSU i CDU-högkvarteret i Berlin.

Källa - 2017-10-07 09:08

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Ulf kristersson stärk gränsen
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+