M ledaren Alliansen har inte spruckit

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

M ledaren Alliansen har inte spruckit - Moderatledaren Ulf Kristersson är mycket kritisk till att Centern stödjer regeringens förslag om ensamkommande, men vägrar att gå med på att Alliansen har spruckit på frågan.

Statsvetaren Tommy Möller anser att konflikten är ett nederlag för Allianskonceptet.

Men Kristersson vill inte hålla med dem som anser att Alliansen har rämnat.

- Alliansen har inte spruckit, det är väl känt att vi tycker olika i ett antal migrationspolitiska frågor, och det här är uppenbart en av dem, säger Ulf Kristersson till journalister under ett besök på KTH i Stockholm.

- Men Alliansen är mycket större än detta, Alliansen har klarat av svåra frågor förut, säger han och hävdar att Alliansen är, i grund och botten, mycket stark.

M-ledaren säger att han försökte övertyga Centerpartiet att ta ett annat beslut, eftersom M anser att det är ett dåligt beslut att stödja regeringens förslag om att ge 9 000 ensamkommande asylsökande, mest unga afghaner, en ny chans att söka tillfälliga uppehållstillstånd.

Han anser att det inte säger så mycket om Alliansen som regeringsalternativ, det har länge funnits åsiktsskillnader inom migration, till exempel. Det gör det också inom regeringen, påpekar han.

- Jag kommer att fortsätta verka för en Alliansregering. Men mina väljare ska veta att Moderaterna står fast för en stram och långsiktigt hållbar migrationspolitik. Det ändras inte av Centerns beslut igår.

I ett längre inlägg på Facebook skriver Ulf Kristersson att det enda som är kvar i migrationspolitiken är principlösheten, efter Centerns besked att stödja regeringen och ge 9 000 ensamkommande asylsökande en ny chans till tillfälligt uppehållstillstånd. Och det är olyckligt för Alliansen, skriver han.

Tommy Möller, professor i statsvetenskap, hävdar att Centerpartiets utspel är ett nederlag för Allianskonceptet.

- De här frågorna har varit ett stort problem för Alliansen redan från början, och nu skapas ytterligare spänningar. Visserligen har man kommit överrens om att alla partierna måste profilera sig inför valet. Men samtidigt ligger en otalad överrenskommelse om att det inte får ske i en sådan utsträckning att det undergräver deras trovärdighet som ett tänkbart regeringsalternativ, och det gör det här, säger Tommy Möller.

Enligt Kristersson är det nu i praktiken Miljöpartiet som får styra regeringens migrationspolitik. "Och Centern väljer att göra den till sin. Centerns beslut är deras och ansvaret för konsekvenserna ligger hos dem", skriver Kristersson på Facebook.

Tommy Möller tror att Ulf Kristerssons skarpa kritik mot Centerpartiet blottar en växande osäkerhet inom Moderaterna.

- Man vet inte riktigt hur man ska manövrera i de här frågorna. Centerpartiets utspel kan påverka de väljare som står och väger mellan SD och Moderaterna, men en öppen konflikt gör också stor skada. Vi får se om kritiken från Moderaterna blir tillfällig eller om den kommer ligga kvar under en längre tid, i sådana fall kommer det förstöra trovärdigheten ytterligare, säger Tommy Möller.

En ensamkommande som fått ett beslut om utvisning ska kunna beviljas ett tidsbegränsat uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå.

Flera villkor ska dock vara uppfyllda:

Den ensamkommandes asylansökan ska ha registrerats hos Migrationsverket senast den 24 november 2015.

Den ensamkommande ska ha anvisats boende i en kommun, vilket innebär att personen inte har bedömts som uppenbart vuxen.

Handläggningstiden fram till utvisningsbeslutet ska ha varit minst 15 månader och beslutet ska ha tagits tidigast den 20 juli 2016.

Utvisningsbeslutet ska ha fattats efter att den ensamkommande hunnit fylla 18 år.

Den ensamkommande ska studera eller ha för avsikt att studera i gymnasieskolan eller gymnasiesärskolan.

Även en annan motsvarande utbildning på heltid eller en sammanhållen yrkesutbildning inom komvux eller särvux på heltid omfattas.

Utlänningen ska också klara en vandels- och säkerhetsprövning.

En ansökan om tidsbegränsat uppehållstillstånd föreslås endast få göras under en begränsad tid på tre månader och vid ett tillfälle.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juni 2018.

Källa: Justitiedepartementet

Vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Fredric Karén

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Chef SvD Nyheter: Maria Sundén Jelmini

Chef SvD Näringsliv: Daniel Kederstedt

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2018-04-25 09:50

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+