M måste ha flyktingpolitik för framtiden

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

M måste ha flyktingpolitik för framtiden - Asylpolitiken måste rätta sig efter den globala värld vi har. Den måste ges realistiska ambitioner. Politikerna måste kunna gå människor till mötes och tala till dem som vuxna om asylrätten, skriver debattören Helena Rivière.

Flyktinginvandringen är fortfarande en av de allra hetaste politiska frågorna. Människor vill ha svar. De vill att frågan erkänns. De vill att de erkänns som mottagande befolkning. De vill veta hur politikerna resonerar om asylinvand­ringen. Det råkar vara paus i flyktingmot­tagandet just nu. Men de vill veta hur det blir på lång sikt. Det får de inte. Alla vet att det gick för fort och blev för mycket men ingen säger som det är: vi kan inte på egen hand sätta stopp för flyktinginvandringen.

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

När det gäller asylrätten argumenterar många som den skuldtyngda vänsterliberala kulturelitens förkunnare de är. De förstår asylrätten som ett uttryck för alla människors lika värde i FN-deklarationen om mänskliga rättigheter. Det är den inte. Hur skulle den kunna vara det när vi sätter oss över lika­värdes­principen? När vi försvårar för asyl­sökande att ta sig in? När vi skärper gräns­bevakningen för att tvinga tillbaka asyl­sökande till andra länder? När var och var­annan nekas asyl?

Asyl finns inte med i dekla­rationen om mänskliga rättigheter. Andemeningen i MR är snarare en moralisk vägledning för varje en­skild stat att inom sig tillerkänna människan vissa oavvisliga politiska och sociala rättig­heter i kraft av att hon är just människa. Asylrätten är en annan avdelning. Den reglerades för sig och är inskriven i Europakonventionen och återfinns i utlänningslagen hos oss.

Den liberala flyktingpolitiken försvarar öppen­het. Sverige ska vara ett öppet land. Det kan avse öppet för studier, handel, ekonomi, investeringar med mera, men inte nödvändigtvis också öppna gränser för asylsökande. Den mänskliga politiska själen vill vara ­human men det resoneras inte i politiken om den allomfattande asylrättens dimensioner. Det är märkligt. De flesta politiker säger bara att "vi värnar asylrätten". Nog ordat.

Försvararna av öppna gränser uppfattar asylrätten som utkrävbara rättigheter om frihet och framtid för alla som behöver den hjälpen. I princip. Men i praktiken är skyddet villkorat. Det har inte mycket med humanitet ­eller solidaritet att göra utan prövas juridiskt. Asylrätten har blivit juridik. Utlänningslagen bestämmer kriterierna. Antingen klassas den asylsökande som flykting, en definition, som alternativt skyddsbehövande, en annan defi­nition, eller som någon med synnerligen ­ömmande skäl, en tredje definition. Den som inte faller in under någon av dessa skyddsgrunder ska lämna landet. "En ordnad migrationspolitik", är termen vi enats om. "Ett ja är ett ja och ett nej ett nej. "

Detta nej är en illusion. Det pågår alltför mycket våld, nöd, elände, befolkningstillväxt, religionskrig och maktövergrepp överallt i världen för att vi ska kunna styra männi­skors vilja att söka sig hit. Och väl här vill de stanna.

Problemen med asylpolitiken ligger ytterst i att den ställer ut löften till världens alla människor vare sig de objektivt sett verkligen är förtryckta och förföljda i hemländerna, ­eller själva upplever sig som personligt nedtryckta, utan framtid. De tar för givet att ­Europa sluter dem i sin famn, sätter dem i arbete och ger dem ett liv. Det är omöjligt. De är för många. Världen är för stor. Svårig­heterna för omfattande. Det går inte och det är grymt att lura dem att de har rätt att ut­kräva av oss européer det som deras hem­länder förmenar dem. Asylpolitiken måste kalibreras efter den globala värld vi har. Den måste ges realistiska ambitioner på inter­nationell nivå. Den måste reformeras, inte avskaffas.

Av ett statsbärande parti som Moderaterna borde man kunna kräva att de tar täten och gör målkonflikterna som asylrätten inne­håller till sina. Att de inte bara uppehåller sig vid integrationen av dem som redan är här. Att de går människor till mötes och talar till dem som vuxna om asylrätten som den tvingande EU-lag den är. Inte så att vi ska hoppas på att andra medlemsländer ska "ta sitt ­ansvar" som det heter. Vem kan säga vad detta ansvar egentligen innebär? Ingen.

Till­flödet av flyktingar i världen kommer inte att minska. Migrationen kommer inte att ­minska. Den poli­tiska debatten borde lyfta asylrätten till en seriösare nivå än ett stopp vid gränsbommen där SD har placerat den. Den är ett framtidsproblem för EU. Sverige har tillräckligt stort anseendekapital för att kunna initiera frågan.

fri skribent

Källa - 2017-06-16 21:00

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+