M topp vill slopa Rot avdraget

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

M topp vill slopa Rot avdraget - Moderatpolitikern Bo Frank, kommunalråd i Växjö och ledamot i beredningen för samhällsbyggnad på SKL, vill se över rot-avdraget. Bostadsbyggande borde gå före köks- och badrumsrenoveringar.

- Visst är det en känslig fråga i partiet, men man måste få tänka fritt, säger han.

Boverkets bedömer att det behövs 710000 bostäder fram till 2025 för att lösa bostadskrisen och möta en snabbt ökande befolkning. Men en stor bromskloss för byggandet är personalbristen inom byggbranchen.

Nu vill den profilerade M-toppen Bo Frank, kommunalråd i Växjö och ledamot i beredningen för samhällsbyggnad på Sveriges kommuner och landsting, se över Rot-avdraget.

Branschsajten Svensk byggtjänst var först att rapportera om hans ifrågasättande av rimligheten i att badrum och kök fixas samtidigt som personalbristen inom branschen är stor.

- När många kommuner tar in anbud för byggnationer av skolor och bostäder får man inga anbud för att det inte finns folk. Efterfrågan på snickare, byggare och elektriker är så stor och då måste det att vara tillåtet att tänka över rot-avdraget, säger Bo Frank till SvD.

Både rot- och rut-avdraget har varit tydliga profilfrågor för Moderaterna, som protesterade rejält när regeringen drev igenom en sänkning av avdraget. I skuggbudgeten avsattes pengar för att återställa det.

-Visst är det en känslig fråga, det är inte så populärt, men för tre år
sedan var jag ensam att tycka det som nu är partistyrelsens förslag om flyktingpolitiken och i dag har man till och med gått längre, säger Bo Frank.

-Det måste vara tillåtet för att parti att ompröva gamla sanningar.

Vid sidan om rot-avdraget vill Bo Frank bland annat att bostadsmarknaden ska avregleras ytterligare.

Ewa Thalén Finné, Moderaternas bostadspolitiska talesperson, menar att sambandet är litet mellan rot-avdraget och personalbristen i byggsektorn.

-Vad vi däremotvet är att avdraget gjort stora delar av sektorn vit i stället för svart. Vi behöver underhålla våra fastigheter och många av de här företagen är små och finns inte på de stora arbetsplatserna i alla fall, säger Ewa Thalén Finné till Svensk byggtjänst.

Källa - 2016-06-27 21:23

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Ulf kristersson stärk gränsen
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+