M vill ha ålderstest vid ankomst

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

M vill ha ålderstest vid ankomst - - Det är ett jättemisslyckande för svensk migrationspolitik att vi fortfarande står utan en fungerande ordning för att göra åldersbedömningar. Nu verkar det som att det sent omsider ändå blir en förändring, säger Johan Forssell (M), migrationspolitisk talesperson.

Men dagens förslag kommer inte åt problemet att vuxna personer placeras tillsammans med barn på HVB-hem eller att de går i skolan med minderåriga. För att åldersbedömningar ska kunna göras tidigare i asylprocessen krävs en lagändring.

Moderaterna ska nu lämna in en motion till riksdagen med förslag på att lagen ändras.

- Direkt vid ankomst ska bedömningen göras. Både för att öka tryggheten på boendena och av resursskäl. Det är i sin ordning att ge högre stöd till personer under 18 år, men då ska det stödet gå till barn och inte till vuxna, säger Johan Forssell.

Motionen lämnas in av Moderaterna, men enligt Forssell finns "liknande tongångar" i andra allianspartier.

Åldersbedömningarna måste ske frivilligt, men Forssell anser att en vägran att medverka ska "ligga en i fatet".

- Det talar ju för att personen är över 18 år, säger han.

Centerns talesperson i välfärdsfrågor, Anders W Jonsson, befinner sig på utskottsresa med riksdagen i San Francisco, men säger i en skriftlig kommentar att åldersbedömningar är viktiga för att få rättssäkra och rättvisa processer.

"I grunden är det här förstås en fråga för den medicinska expertisen att utforma och inte för politiker. Men det är bra att både Socialstyrelsen och Rättsmedicinalverket har fått i uppdrag att fördjupa kunskapen på detta område", skriver Anders W. Jonsson.

"Tidigare har det funnits stora frågetecken kring tillförlitligheten hos vissa metoder för medicinsk åldersbedömning, men i ljuset av bland annat Socialstyrelsens resultat under året finns det utrymme för ett större inslag av medicinska bedömningar. Så länge det kan genomföras rättssäkert och vetenskapligt hållbart är det bra. "

C påpekar att åldersbedömningar måste vara frivilliga, annars bryter Sverige mot EU-rätten.

Källa - 2016-09-09 10:47

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Ulf kristersson stärk gränsen
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+