M vill ha uppgörelse om migration

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

M vill ha uppgörelse om migration - Nye Moderatledaren Ulf Kristersson vill se en blocköverskridande migrationsuppgörelse.

- Tiden för tvära kast måste vara slut, sade han i riksdagens partiledardebatt.

Kristersson gjorde debut i riksdagens partiledardebatt. Han inledde med migrationspolitiken. Kristersson efterlyste långsiktiga och hållbara regler.

Migrationen i världen kommer inte att minska framöver, konstaterade han och sträckte ut en hand för en ny blocköverskridande uppgörelse mellan Alliansen och regeringspartierna.

I sådana samtal skulle han och Moderaterna argumentera för att Sveriges politik inte kan avvika från EU:s och att den som får nej på sin asylansökan måste lämna landet.

- Det måste vara skillnad på ja och nej, säger Kristersson och betonar att han inte vill att skuggsamhällen ska växa fram.

Först ut i partiledardebatten var dock statsminister Stefan Löfven (S). Han varnade för borgerliga skattesänkningar.

- Det är nu dags att leverera trygghet till barn, deras föräldrar och de äldre, sade Löfven.

Han refererade till ett brev från en mamma vars cancersjuka son hade drabbats av flera inställda operationer på grund av personalbrist.

- En underfinansierad vård blir till slut omänsklig, sade Löfven.

Löfven pekar på att regeringen har tillfört landsting och kommuner 35 miljarder kronor i ökade resurser sedan 2014 och att den tänker fortsätta att tillföra resurser.

- Personalbrist ska bort, arbetsvillkor och löner ska bli bättre, det ska finnas tillräckligt med välutbildade proffs så att operationer inte ställs in gång på gång, säger Löfven.

- Svaret kan inte vara jättelika skattesänkningar.

Men Kristdemokraternas Andreas Carlson, som hoppade in för partiledaren Ebba Busch Thor som inte sitter i riksdagen, anklagade regeringen för ett "välfärdssvek".

- Stefan Löfven säger att han satsar på välfärden men verkligheten talar ett annat språk, sade Carlson och radade upp exempel som växande vårdköer och assistansersättningar som dras in.

Statsministern pekade också på att polisen måste stärkas. Han anser att det är "fullständigt oacceptabelt" att våldtäktsutredningar läggs på kö.

Även Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson tog upp otryggheten i Sverige.

- Våldtäkter på barn utreds inte i Sverige, no go-zonerna blir fler, maffialiknande klaner sätter skräck i hela områden, skjutningarna påminner om södra Italien. Nej det går inte bara bra för Sverige, sade Åkesson.

Orsaken till problemen är enligt Åkesson att de övriga partierna för sent insåg att man fört fel migrationspolitik.

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt och Liberalernas ledare Jan Björklund ägnade sina inlägg åt klassamhällen.

Sjöstedt gav en känga både åt regeringen, som inte vill höja skatten för de rikaste, och till Centern och Liberalerna.

- Allra värst är Liberalerna, som med kirurgisk precision sänker skatten för de rikaste. Och ingen tycker så illa om den svenska modellen som Centern, sade Sjöstedt.

Björklund varnade för att Sverige kan halka tillbaka in i ett klassamhälle om inte rätt åtgärder görs för att alla ska kunna gå i en bra skola och att utrikes födda får jobb.

- LO-borgen är som en barrikad in till svensk arbetsmarknad, sade Björklund.

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin bytte ämne helt. Han varnade för vart planeten är på väg med arter som dör ut, extremväder, översvämningar och torka.

- Miljöfrågan har blivit civilisationskritisk, sade Fridolin.

Han försökte inge hopp och påpekade att forskarnas larmrapporter bygger på att ingenting görs.

- Det är bråttom, men inte försent.

Även Centerpartiets Annie Lööf tog upp sitt favoritämne. Hon betonade att Sverige måste fortsätta stärka sin konkurrenskraft och underlätta för entreprenörer och jobbskapare.

Lööf varnade också för att Sverige håller på att klyvas.

- En ny underklass är på väg att permanentas. Det klyver Sverige. fler måste få chansen att få sitt första jobb, sade hon.

Källa - 2017-10-11 09:43

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Ulf kristersson stärk gränsen
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+