M vill utvisa fler, påstås det

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

M vill utvisa fler, påstås det - Moderaterna föreslår att det ska räcka med sex månaders fängelse för att utvisning ska komma i fråga. I dag krävs normalt ett år.

Det här är en text från SvD Ledare. Ledarredaktionen är partipolitiskt oavhängig med beteckningen obunden moderat.

Intentionen är god. Den fria rörligheten syftar inte till gränslös kriminalitet. Förslaget riskerar dock att bli ett slag i luften.

I dag är utvisning inte norm ens vid grova brott. Exempelvis får mer än fyra av fem dömda utländska våldtäktsmän som bor i Sverige stanna kvar. Det visar statistik från Brottsförebyggande rådet. Inte heller gärningsmän på tillfälligt besök utvisas. Vid exempelvis våldtäkt mot barn eller synnerligen grov misshandel utvisas exempelvis bara knappt hälften av dem.

Längden på fängelsestraffet är alltså inte avgörande.

Antalet utvisningar har varit märkligt konstant över tid. På 1970-talet föll omkring 500 utvisningsdomar om året. Nuförtiden drygt 600 om året, trots den radikalt förändrade kriminaliteten.

Vill man åstadkomma fler utvisningar är det i stället tolkningen av den förmildrande anknytningen till landet, samt de olika undantagen, som bör granskas. 2004 förstärktes principen om barnens bästa. 2006 satte EU:s rörlighetsdirektiv ytterligare hinder för utvisning. 2010 stärktes flyktingars skydd mot utvisning.

M vill utreda praxis gällande EU-medborgare. Det är bra. Men det är bara en del av frågan. Att säga att utvisning kommer att ske oftare med M:s förslag gränsar till falsk marknadsföring.

Källa - 2018-02-06 06:30

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Ulf kristersson stärk gränsen
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+