Malmström Konstiga signaler till USA

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Malmström Konstiga signaler till USA - Mycket står på spel när ett frihandelsavtal ska förhandlas fram mellan EU och USA. I centrum står handelskommissionären Cecilia Malmström.

I Ekots lördagsintervju väljer hon mellan Clinton eller Trump som förhandlingspartner - och berättar om dubbla budskap från Frankrikes president François Hollande

- Vi sänder lite konstiga signaler till USA, säger hon till SR.

Det är viktiga månader framöver för Cecilia Malmström, L. Månaderna innan USA ska välja ny president kan bli avgörande för hur lyckosam hon blir som handelskommissionär i EU.

Ett nytt frihandelsavtal mellan USA och EU ska helst vara klart dessförinnan. På lördagen intervjuades hon i Sveriges Radio om hur förhandlingarna går.

- Vi har löst många frågor, men det återstår en hel del. Och det är viktigt att det blir ett bra avtal. Tar det längre tid än december så får det göra det, säger hon i Ekots lördagsintervju.

Cecilia Malmström har ägnat 17 år i rad i EU:s tjänst. Hon började som ledamot i Europaparlamentet 1999, blev 2006 EU-minister innan hon utnämndes till EU-kommissionär 2010.

Nu är hon ansvarig för handel, och därmed ligger frihandelavtalet mellan EU och USA, kallat TTIP, på hennes bord. Om det inte blir klart innan presidentvalet vill hon i nuläget se Hillary Clinton som president, säger hon i lördagsintervjun.

- Vi vet väldigt lite om Trump, hur han kommer vara om han blir vald till president. Han låter otroligt protektionistisk, så som det är nu känns det som att det vore lättare med Clinton. Men det är ingen som vet.


Berättar om mötet med François Hollande

Kritiken mot frihandelsavtalet är stor i många länder. Avtalet kommer sänka kraven gällande miljöregler och arbetstagares rättigheter i Europa, har det hetat.

Stor enighet krävs för ett avtal, då det måste godkännas av alla 28 medlemsstater och Europaparlamentet.

En av motståndarna utåt sett har varit François Hollande, Frankrikes president, som för bara några veckor sedan gick ut och sa att Frankrike var emot avtalet i sin nuvarande form.

Ett utspel som förvånade handelskommissionären Malmström.

- Jag mötte honom dagen innan. Då nämnde han inte alls det.

Hon säger i Ekots lördagsintervju att det är ett problem att politiker uttalar sig negativt om avtalet på hemmaplan, när alla talar positivt om det i EU. Det kan bli svårt att vända opinionen i ett senare läge, enligt Malmström.

- Vi sänder lite konstiga signaler till USA.


Malmström om kriserna i EU

Vid regeringsombildningen i veckan presenterades Ann Linde som ny EU- och handelsminister. En utnämning som välkomnas av Cecilia Malmström.

-Jag träffade Ann Linde i veckan och jag ser fram emot att samarbeta med henne, säger hon.

Med en hotande Brexit, en illa hanterad flyktingkris och återkommande eurokriser är unionen ifrågasatt på många håll. EU-veteranen Malmström håller med om diagnosen, men säger att EU står på en stadig grund.

- EU har alltid haft sina kriser, men just nu är tillståndet ganska dåligt för patienten. Vi har aldrig haft så många kriser i kombination med ett svagt ledarskap i många länder och en framväxande aggressiv populism.

SR: Av alla dessa kriser, vilken är svårast?

- Populismen är det som skrämmer mig mest. Framväxande högerextremism, men också vänsterextremism, gör att även de etablerade ledarna är svaga och inte vågar ta kampen. Det påverkar EU-samarbetet negativt.

Källa - 2016-05-29 02:09

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+