Många asylsökande lämnar Sverige

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Många asylsökande lämnar Sverige - Rekordmånga som sökt asyl i Sverige har i år självmant lämnat landet. Över 10000 har registrerats som utresta.

Samtidigt som antalet som söker asyl i Sverige har minskat kraftigt i år jämfört med förra året, växer antalet som väljer att lämna landet. Enligt Migrationsverkets statistik har 10665 personer självmant rest från Sverige under perioden januari till augusti, rapporterar Sydsvenskan.

I siffrorna ingår både personer som återtagit sina asylansökningar och de som fått avslag på asylansökan.

De som reser hem frivilligt kan få flygbiljetten betald och 30000 kronor per vuxen i återetableringsstöd, dock högt 75000 kronor per familj.


Ny lag infördes den 1 juni

För att fler ska lämna Sverige infördes den 1 juni en ny lag som innebär att asylsökande som fått avslag på sina ansökningar förlorar rätt till bostad och dagersättning. Av de 2500 personer som har fått sitt bidrag indraget har ett hundratal lämnat Sverige, rapporterar Sveriges RadioP4.

-Vi anade att inte så många i den här gruppen skulle resa själva. Det här är människor som varit i Sverige länge. Ofta har deras hemländer vägrat att ta emot dem om de avvisas med tvång, men vi har gjort bedömningen att de skulle kunna återvända frivilligt, säger Sverker Spaak, ansvarig för Migrationsverkets återvändandeprocess, till Sydsvenskan.

Källa - 2016-08-23 20:49

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Ulf kristersson stärk gränsen
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+