Markera mot Turkiet.

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Markera mot Turkiet. - Den grupp asylsökande som ökade mest i Sverige under 2016 var turkiska medborgare. Det råder ingen tvekan om varför.

Tiotusentals personer har gripits och hundratusentals mist sina jobb i de utrensningsaktioner som president Recep Tayyip Erdogan genomfört efter kuppförsöket i fjol. Officiellt har de anklagats för att stöda Fethullah Gülen, som Erdogan hävdar var kuppmakare. Men som människorättsgrupper påpekar utnyttjas snarare läget för att tysta oppositionella i största allmänhet.

Erdogans motståndare lever farligt - oavsett var de bor.

När amerikanske utrikesministern Rex Tillerson besökte Ankara på onsdagen krävde turkiska regeringen att få Gülen, som är bosatt i USA, utlämnad till Turkiet. Och strävan efter att komma åt regimkritiker märks inte bara på hög politisk nivå.

Som Ekot uppmärksammade i tisdags riskerar även oppositionella som bosatt sig i Sverige att bli hotade och kartlagda av den turkiska regeringen. I ett smyginspelat samtal pressade en person med nära koppling till premiärministern en turkisk man som är bosatt i Sverige att ange andra regimkritiker i landet.

Dessvärre rör det sig knappast om något enskilt fall. Utrikesminister Margot Wallström (S) tog redan i fjol upp frågan om misstänkt olagligt flyktingspionage med den turkiska ambassadören.

Erdogan beter sig alltmer despotiskt och vill få makt därefter. Den 16 april hålls en folkomröstning om en ny grundlag som skulle göra honom närmast enväldig. Därefter kanske Turkiet omprövar sin hållning till EU, hotar Erdogan till följd av missnöje med kritik från EU-länder.

Snarare är det väl EU som borde ompröva sin hållning till Turkiet. Visst kan det bli svårt för unionen att hantera migrationen om flyktingavtalet med Ankara hävs. Men med tanke på EU:s kärnvärden borde det vara ännu svårare att enbart se på när den turkiska demokratin raseras.

Källa - 2017-03-29 17:43

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+