Marocko plundrar Västsahara på dess naturresurser.

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Marocko plundrar Västsahara på dess naturresurser. - Marocko ockuperar Västsahara och plundrar landet på dess naturresurser. Det är ett brott mot mänskliga rättigheter och innebär en omfattande negativ miljöpåverkan. Därför är det med stor förvåning jag ser att Laura Tuck, vicepresident i Världsbankgruppen och ansvarig för hållbar utveckling, lyfter fram Marocko som ett föredöme när det gäller miljöpolitik (Aktuella frågor 15/5).

Det finns idag stora tomat-, frukt-, och grönsaksplantager i Västsahara, speciellt nära staden Dakhla där produktionen ökat explosionsartat de senaste åren. År 2008 tog odlingarna upp 588 hektar, fram till 2020 ska de expandera till 2000 hektar, enligt marockanska myndigheter. Växthusproduktionen förväntas Tomaterna drivs upp i växthus utan hänsyn till miljön. Vattnet som används för bevattningen kommer från underjordiska sjöar som håller på att ta slut och de arbetstillfällen som skapas går nästan uteslutande till marockanska bosättare.

Marocko tömmer också västsahariskt vatten på fisk genom avtal med både EU, enskilda länder och företag. Västsaharas kust är ett av de få fiskrika vatten i världen som finns kvar idag. Det fiske som bedrivs har uppmärksammats i en rapport av Greenpeace där det bland annat framgår att flera av de båtar som tagits ur bruk i Sverige och som fått mångmiljonbelopp av regeringen för att sluta fiskanu befinner sig på västsahariskt vatten med marockanska fiskekontrakt.

I slutet av förra året kom en historisk EU-dom från EU-tribunalen som ogiltigförklarade unionens jordbruks- och fiskeavtal med Marocko. Domen fastslog att Västsaharas naturresurser inte tillhör Marocko och attde därför inte kan ingå i avtal mellan Marocko och EU. Domen har överklagats av samtliga länder i EU och ska prövas i högsta instans, EU-domstolen, något Sveriges regering menar är bra eftersom domen kan bli prejudicerande.

Mikael Damberg, närings- och innovationsminister, fick nyligen i riksdagen frågan hur man kan veta att västsahariska varor inte importeras via Marocko. Han svarade: "Det finns inga EU-bestämmelser som reglerar ursprungsmärkning av varor från Västsahara, varför statistik saknas om eventuell import från Västsahara till Sverige. "

Den som köper fisk i en butik kan alltså inte vara säker på att göra rättval - för miljön och mot Marockos ockupation av Västsahara. Marocko ser Västsahara som del av sitt territorium och märker därför varor därifrån som marockanska, allt i strid med internationell rätt.

Västsahara är Afrikas sista koloni enligt FN och ockuperas sedan 1975 av Marocko. Människorättsövergrepp är väl dokumenterade och vanligt förekommande. Den FN-styrka som är på plats är den enda i världen som inte har rätt att övervaka brott mot mänskliga rättigheter. Tidigare i år utvisade Marocko stora delar av FN-styrkan. Det kan få allvarliga konsekvenser även för andra FN-styrkor i världen. Andra länder kan följa efter.

En stor del av Västsaharas befolkning lever sedan 40 år i flyktingläger i Saharaöknen och är helt beroende av bistånd. De får inte ta del av de naturresurser, den fisk och de grödor, som tillhör dem. Tvärtom är undernäringen utbredd.

Du som är konsument i Sverige kan inte veta om du bidrar till ockupationen av Västsahara och ett ohållbart jordbruk. Däremot kan du ställa krav på din lokala handlare så att du slipper köpa oetiska, icke-miljövänliga varor från det ockuperade Västsahara.

Julia Finér, talesperson Emmaus Stockholm

Källa - 2016-05-24 13:24

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+