Merkel bjuder in kritiker till regeringen

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Merkel bjuder in kritiker till regeringen - Under sin tid som statssekreterare på finansdepartementet har han varit en av Angela Merkels hårdaste kritiker. Nu bjuder den tyska förbundskanslern in konservative Jens Spahn till nästa regering, erfar flera tyska medier.

Angela Merkels kristdemokratiske partiledarkollega i Bayern, Horst Seehofer, hade helst sett att Merkel avvaktade med ministerutnämningar till dess att det står klart att det faktiskt blir någon regering. Men under söndagen väntas förbundskanslern och CDU-ledaren berätta vilka partikamrater som får vilket departement i en eventuell koalitionsregering med Socialdemokraterna.

Jens Spahn, statssekreterare på finansdepartementet, väntas ta över posten som hälso- och sjukvårdsminister, rapporterar bland annat Süddeutsche Zeitung. Den konservative 37-åringen har tidigare gjort sig känd som en skarp kritiker av Merkels flyktingpolitik. Han vill att det egna partiet - kristdemokratiska CDU - tar ett rejält kliv högerut.

Ekonomiministerposten väntas gå till Peter Altmaier, en av Merkels närmast förtrogna som i rollen som chef för förbundskanslerämbetet varit en central maktspelare i tysk politik. Julia Klöckner, ordförande för CDU i Rheinland-Pfalz, tros bli jordbruksminister. Försvarsminister Ursula von der Leyen får enligt tyska medier behålla sitt jobb även den kommande mandatperioden.

På måndag ska CDU klubba koalitionsuppgörelsen med socialdemokratiska SPD vid en partikongress i Berlin. Om det faktiskt blir någon regering står dock klart först nästa helg, då resultatet av Socialdemokraternas medlemsomröstning i frågan presenteras.

Drygt fem månader har gått sedan det tyska parlamentsvalet, men någon regering har ännu inte kommit på plats i Berlin. Efter att ha misslyckats med att förhandla fram en koalitionsuppgörelse med liberaler och gröna vände sig förbundskanslern och CDU-ledaren Angela Merkel till Socialdemokraterna (SPD), som hon regerat med under den senaste mandatperioden.

Socialdemokraternas tidigare ledare Martin Schulz lovade i valrörelsen dyrt och heligt att inte sätta sig i en regering under Merkel. Efter ett historiskt dåligt valresultat och en rad turer lämnade Schulz ordförandeposten och SPD styrs nu av Hamburgs borgmästare Olaf Scholz i väntan på en kongress i april, då gruppledaren i förbundsdagen Andrea Nahles väntas ta över. Båda är anhängare av "Groko" - en stor koalition.

Socialdemokraterna är splittrade i frågan om partiet ska sätta sig i en ny koalition med Merkel. För att det ska bli någon regering ska partiets drygt 450 000 medlemmar säga sitt om den uppgörelse som förhandlats fram mellan CDU, CSU och SPD, där Socialdemokraterna bland annat väntas få den åtråvärda finansministerposten. Men internt finns ett motstånd mot ytterligare fyra år i Merkels ledband, anfört av ungdomsförbundets ordförande Kevin Kühnert.

Hur det går står klart söndagen 4 mars, då resultatet av medlemsomröstningen offentliggörs.

Källa - 2018-02-25 08:01

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+