Merkel och Löfven möts i osäkert läge

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Merkel och Löfven möts i osäkert läge - Statsminister Stefan Löfven och Angela Merkel har träffats många gånger, både på olika EU-toppmöten och på tu man hand. Men det blir första gången som Stefan Löfven tar emot Angela Merkel i Rosenbad.

Hon kommer vid en tidpunkt då många stora frågor är i luften. Hur påverkas EU av att Donald Trump blivit ny amerikansk president? Vad händer med EU när Storbritannien lämnar? Vad kan EU göra för att förhindra nya flyktingkatastrofer i Medelhavet?

I mars väntas Storbritannien formellt begära att få lämna EU. Det är första gången ett land lämnar EU och komplicerade förhandlingar väntar. För svensk del försvinner en av de närmast allierade och det gäller att bygga nya allianser och utveckla gamla.

Sverige och Tyskland är ofta på samma linje i EU, inte minst i flyktingpolitiken, men relationen blir nu ännu viktigare.

Och även Angela Merkel har behov av likasinnade partner, särskilt nu när Frankrike har problem på hemmaplan och inte lägger lika stor kraft på det tysk-franska samarbetet.

- Även om Tyskland är oomtvistad ledare i Europa så är de utmanade - i syd på grund av eurokrisen, i öst på grund av migrationspolitiken. Tyskland och Merkel har behov av konstruktiva partner i EU-samarbetet, säger Björn Fägersten, Europachef på Utrikespolitiska institutet.

Merkel sägs vara en flitig telefondiplomat. Hon ringer ofta runt till olika världsledare, stämmer av och jämför intryck. Nu blir det tillfälle att diskutera med Löfven, inte minst om Donald Trump och vad hans presidentskap kan betyda för EU. Än så länge har Trump inte varit så konkret, men han säger sig ha förståelse för att britterna vill lämna EU. Och det värsta för EU vore kanske fyra år av amerikanskt ointresse, både av säkerhetspolitiska och ekonomiska skäl.

- Om den transatlantiska länken börjar darra, så kommer Tyskland vara ännu mer vaksamt och vilja stabilisera Europasamarbetet, så att det inte rasar ihop. Det är ännu ett skäl för Sverige att hålla sig till Tyskland, säger Björn Fägersten.

I slutet av veckan är det dags för Merkel och Löfven att ses igen, då i Maltas huvudstad Valletta. Både Malta, som för närvarande är EU:s ordförandeland, och Italien trycker på för att EU snabbt ska agera för att förhindra en ny flyktingvåg över Medelhavet. I fjol drunknade runt 5 000 personer när de försökte ta sig den farliga vägen till Europa.

Ett av de mer kontroversiella förslagen som cirkulerat inför mötet är att EU ska bidra med pengar till migrantläger i Nordafrika, dit migranterna skulle skickas tillbaka i väntan på att deras asylansökningar behandlas. Därefter skulle endast de med asylskäl få resa till Europa.

Förslaget ska ha fått "brett stöd" på ett möte bland EU:s inrikesministrar i veckan. Men det har kritiserats från vänster och det finns många frågetecken kring att lägren skulle finnas i Egypten, Libyen och Algeriet.

Landar på tisdag morgon och tas emot av närings- och innovationsminister Mikael Damberg.

Träffar kungaparet på Slottet under förmiddagen.

Äter lunch med och träffar statsminister Stefan Löfven i Rosenbad.

Under eftermiddagen deltar statsministern och förbundskanslern på ett seminarium om "innovation och samarbete för en hålbar framtid, där båda håller tal.

Källa: Regeringskansliet

Källa - 2017-01-29 15:06

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+