Merkel och Macron vill öka samarbetet inom EU

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Merkel och Macron vill öka samarbetet inom EU - Emmanuel Macron och Angela Merkel vill ta täten för ett EU som tar elefantkliv mot nya och större samarbeten inom försvar, migration och ekonomi. Idel stora ord och planer, men långt ifrån alla andra EU-länder är ombord.

- Det råder stor enighet mellan Frankrike och Tyskland, även om vi måste jobba på detaljerna, sade Merkel inför ett tvådagarsmöte i Estlands huvudstad Tallinn, där hon skulle träffa de andra stats- och regeringscheferna i EU.

Det var i tisdags som Frankrikes president Emmanuel Macron i ett nästan två timmar långt och passionerat linjetal lade fram sin vision för EU:s framtid. I den har euroländerna en gemensam budget och finansminister, och alla EU-länder ett gemensamt civilförsvar och gemensamma snabbinsatsstyrkor, och de samarbetar brett inom försvarsfrågor. Unionen har också en gemensam asylpolitik. Det var dessa idéer, bland annat, som skulle tas upp i Tallinn.

Mötet var informellt, inga offentliga slutsatser skulle dras eller dokument skrivas på. Det slags möten hålls titt som tätt i EU-toppen. Tanken är att ledarna ska kunna tala löst och ledigt om sina funderingar kring stort och smått, och att inga ämnen ska vara tabu vid bordet.

Efter folkomröstningen i Storbritannien om brexit förra året, så sade EU-ledarna att "sanningens minut" var kommen, och att man nu skulle både idka självrannsakan och ta fram en plan för hur samarbetet ska fortskrida och medborgarna ska återfå tron på att EU.

Sedan dess har middagarna om EU:s framtida form avlöst varandra. Men för att vara tänkta som tabubefriade samtal så har de varit förvånansvärt koreograferade.

Inför ett av mötena, i Slovakiens huvudstad Bratislava, varnade Donald Tusk, Europeiska rådets permanente ordförande som leder EU-toppmötena, sina middagsgäster för att vräka ur sig hårda ord om varandra eller om EU till pressen efter mötet. Han skulle nagelfara europeiska medier för att se vad de alla sagt, påpekade Tusk.

SvD Världen - omvärldens viktigaste händelser direkt i din mejlkorg

Samma devis om sämja utåt gällde inför veckans möte i Tallinn: Tusk hade sänt ut en skarp uppmaning om vikten av att visa upp enighet.

Angela Merkel, som precis vunnit det tyska valet men som inte ännu fått ihop koalitionspartners för sin regering - en kandidat, de tyska liberalerna är mycket kritiska till djupare eurosamarbete -, sade således ingenting om vilka "detaljer" som hon och Macron måste reda ut, utan följde mötesmanuset och meddelade vagt att det rådde "stor enighet".

De 27 länderna (Storbritannien räknas såklart inte, i en diskussion om EU:s framtid) är inte alls eniga om EU:s framtid. De kan lite grovhugget delas in i två grupper: länder som liksom Macron vill gå vidare med en mer politisk, sammansluten union där medlemsländerna tillsammans beslutar om allt ifrån ekonomin till utrikespolitiken och försvaret, och de som vill att EU-länderna behåller självbestämmandet över fler politikområden.

Litauens president Dalia Grybauskaite skrev på Twitter under kvällen: "Europas horisont målas. Viktigt att undvika hägringar i öknen på vägen".

Även Stefan Löfven (S) verkade vilja tona ned ivern att skapa nya, djupare samarbeten inom EU.

- Det gäller att leverera på det vi redan har åtagit oss, i flyktingfrågan, hur vi ska knäcka arbetslösheten och hur vi ska öka medborgarnas säkerhet i våra länder, sade Löfven till svenska journalister i Tallinn, rapporterar TT.

Rumäniens president Klaus Iohannis meddelade att han kommer att anordna ännu ett toppmötet om EU:s framtid i Bukarest nästa år.

Källa - 2017-09-29 23:00

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+