Migrationsverket ger Löfven fel om flyktingar

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Migrationsverket ger Löfven fel om flyktingar - I en intervju sade statsministern att offensiven mot Mosul är ett argument för fortsatta gränskontroller eftersom den kan skapa "en gigantisk flyktingström från Irak". Men enligt Migrationsverket kommer nästan inga flyktingar från Mosul kunna nå Sverige.

Regeringen väntas nästa vecka ge besked om huruvida gräns- och id-kontrollerna ska vara kvar efter november. Flera statsråd har dock indirekt argumenterat för att de borde vara kvar, och statsminister Stefan Löfven (S) sade den 17 oktober att offensiven mot Mosul i Irak kan vara ett argument för behovet av kontroller.

- Det kan faktiskt bli en ny gigantisk flyktingström från Irak. Vi måste vara beredda på det. Och från regeringens sida har vi bestämt oss för att vi inte ska tillbaka till en sådan situation som vi hade i fjol höstas, sade han till Sydsvenskan.

Stefan Löfven sade att flera faktorer påverkar behovet av gräns- och id-kontroller - bland annat de svenska myndigheternas analys av id-kontrollerna och flyktingmottagandet inom EU. Men även situationen i Irak spelar in, ansåg han.

Migrationsverket tror dock inte att offensiven mot Mosul påverkar det svenska flyktingmottagandet. Nästan inga flyktingar från staden kommer att kunna ta sig ända till Sverige, enligt myndigheten.

"Migrationsverket bedömer att slaget om Mosul sannolikt inte kommer få någon omedelbar påverkan på antalet asylsökande i Sverige. Svårigheterna att resa ut ur Irak och vidare till och genom Europa är fortsatt svåra", står det i myndighetens senaste prognos.

Turkiet tror att 100000 irakier kan fly till landet som ett resultat av offensiven, enligt Migrationsverket. För de irakiska flyktingarna kommer det dock att vara i princip omöjligt att fly vidare till EU, eftersom överenskommelsen med Turkiet innebär att bara syrier kan överföras till EU.

Jonathan Holst, pressekreterare hos Stefan Löfven, säger att uttalandet om Mosul gjordes som en del i en "samlad bedömning kring gränskontrollerna".

"Det är hur EU:s yttre gräns fungerar i EU, hur situationen utanför EU ser ut, med Mosul som ett exempel", skriver han i ett sms till SvD.

Offensiven mot Mosul inleddes den 16 oktober. Den irakiska armén, kurdiska peshmerga, milisstyrkor samt den USA-ledda koalitionen deltar i anfallet mot IS huvudfäste i Irak. Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR kan offensiven mot miljonstaden Mosul i värsta fall leda till att en miljon människor flyr.

De flesta lär dock bli internflyktingar i Irak. För de irakiska flyktingarna är det väldigt svårt att ta sig till EU, framför allt på grund av EU:s överenskommelse med Turkiet som började gälla i mars. Sedan dess har visserligen flyktvägen mellan Libyen och Italien blivit allt mer trafikerad, men den flyktvägen används nästan uteslutande av personer från Afrika.

Källa - 2016-10-30 20:38

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+