Migrationsverkets ursäkt till kommunerna

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Migrationsverkets ursäkt till kommunerna - Migrationsverket ligger efter med utbetalningarna av statlig ersättning till kommunerna för asylsökande.

Nu ber myndigheten kommunerna om ursäkt.

"Vi beklagar verkligen", skriver Migrationsverket i ett brev till kommunerna, och utlovar "krafttag för kortare handläggningstider".

Kommunerna kan söka statlig ersättning för en rad olika kostnader som de har för asylsökande. Det kan till exempel handla om platser i förskola och skola, boendeplatser och gode män för ensamkommande.

Även landstingen kan söka ersättning, för hälsoundersökningar och kostnadskrävande vård.

Men just nu hinner inte Migrationsverket med att betala ut alla ersättningar. Myndigheten har öppna ärenden motsvarande drygt 70 000 ansökningar från kommuner och landsting.


"Skapar irritation"

Åke Carlson, C, är kommunstyrelsens ordförande i Uppvidinge kommun, som har tagit emot många asylsökande i förhållande till sin folkmängd. Han uppger att kommunen under året har haft som mest 48 miljoner kronor i statliga ersättningar innestående hos Migrationsverket.

Många kommuner har hört av sig angående de långa handläggningstiderna, säger Alexandra Elias på Migrationsverkets presstjänst.

- Det har varit mycket frustration och många frågor om varför det har tagit så lång tid för dem att få sina pengar. Vi är fullt medvetna om att vi har en oacceptabelt lång handläggningstid just nu.


"Vi beklagar"

I ett brev till kommunstyrelsens ordförande i alla berörda kommuner ber nu myndigheten om ursäkt. "Vi beklagar verkligen att vi ligger efter med utbetalningarna och har full förståelse för kommunernas situation och de besvär som försenade utbetalningar orsakar", skriver Migrationsverket i brevet.

Orsaken till förseningen är enligt Migrationsverket den kraftiga ökningen av antalet asylsökande förra hösten, som fick till följd att ansökningarna om ersättning från kommuner och landsting varit nästan fem gånger högre i år än i fjol.

Dessutom är ansökningsförfarandet onödigt krångligt, tycker Migrationsverket.

Trots att Migrationsverket har betalat ut 17,5 miljarder i ersättning hittills i år, att jämföra med 7 miljarder under hela 2015, är det "alltför många ärenden som inte hunnit handläggas inom tre månader, vilket varit vår målsättning under 2016", skriver myndigheten.

- Vi jobbar dag och natt för att de ska få sina pengar så snabbt som möjligt, säger Alexandra Elias.


Fler ska arbeta med ansökningarna

Nu utlovar Migrationsverket "krafttag för kortare handläggningstider". För att klara tremånadersgränsen ska 70 heltidstjänster omfördelas till arbetet med statliga ersättningar under sista kvartalet 2016. Dessutom ska administrationen förenklas för handläggarna. Tidsfristen för kommuner och landsting att lämna kompletterande uppgifter ska också minskas från tre till två veckor.

Åke Carlson i Uppvidinge tycker att ersättningssystemet borde förenklas ännu mer.

- Staten borde väl ändå kunna förutsätta att kommunerna sköter sitt uppdrag ganska hyggligt och inte gå igenom varenda återsökning så noga. Ta stickprov - och stämmer det med regelverket, så kör, säger han.

Källa - 2016-11-11 22:00

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+