Ministern Sverige kan inte göra allt

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Ministern Sverige kan inte göra allt - Sverige kan inte på egen hand lösa flyktingkrisen.

Det säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S).

- Vi vill naturligtvis göra så mycket som möjligt för att se till att rädda människor som flyr från krig och konflikter. Men å andra sidan förstår vi att Sverige inte kan göra allt, säger han.

Ett år har gått sedan den stora flyktingkrisen slog till mot Sverige.

Så sent som i fredags träffades de nordiska ministrarna med ansvar för flyktingfrågan i Lund. Värd för mötet var justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S).

- Jag minns flyktingkrisen med väldigt stor dramatik förstås. Varje morgon när jag vakande gick jag in på Migrationsverket hemsida och tittade på hur många platser vi hade. Kommer vi att klara morgondagen. Jag var allvarligt orolig för att vi skulle hamna i ett läge med 15 000 till 20 000 hemlösa sovande på våra gator mitt i en svensk vinter, säger ministern.


Kris på boenden

I november tog boendena slut, då var regeringen tvungen att agera, säger Morgan Johansson. Lösning blev införandet av gränskontroller och ny lagstiftning.

- Till slut når man en punkt när man säger: Vi från Sveriges sida har gjort allt vi kan. Mer än någon annan. Men inte ens vi klarar av att göra allt.

Det har gått ett år. Vad ser du att ni som beslutsfattare kunnat göra bättre?

- Jag skulle nog säga att Europa som helhet hade kunnat möta den här frågan på ett annat sätt. Vi hade kunnat avlasta Grekland och Italien snabbare.

Vad hade man kunnat göra bättre nationellt?

- Nationellt är det väl samarbetet mellan kommunerna. Men det var väldigt få som kunde förutsäga att det skulle gå så väldigt snabbt som det gjorde. Vi har tillsatt en utredning som det säkert kommer att finnas lärdomar att dra av detta.

- Samtidigt ska man komma ihåg att vi klarade av att ge tak över huvudet och mat för dagen åt 114 000 människor som kom på fyra månader. Den uppgiften har Sverige som land aldrig ställts inför tidigare. Men det gjorde vi. Det var kommunerna, Migrationsverket och tiotusentals frivilligarbetare som såg till att det klarades ut.

Vad hade hänt om de här frivilligarbetarna inte hade funnits?

Kritiken som beskriver hur myndighetssverige stod handfallna håller han inte med om.

- Jag förstår de som var frustrerade under tiden, men när vi ser tillbaka tycker jag också att vi ska känna en stor stolthet över den stora mängden människor som vi har gett en fristad från krig. De kunde mycket väl ha gått under annars.

I nuläget har vi gränskontroller fram till november, hur ser du på fortsättningen?

- Vi kan inte fatta beslut som sätter Norden i samma läge igen. Det är för tidigt att säga, men det som väger tungt är läget i Tyskland. Nu behöver vi fokusera på att alla de som kom förra året. Då kan vi inte ha ett läge igen när det kommer två, tre, fyra, fem eller tiotusen i veckan igen.

Källa - 2016-09-11 06:12

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+