Missnöjet med politik i samhällsfrågor ökar

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Missnöjet med politik i samhällsfrågor ökar - Missnöjet ökar då det handlar om hur politikerna hanterar flera enskilda samhällsfrågor - som lag och ordning, enligt en Sifomätning, rapporterar Svenska Dagbladet.

Samtidigt verkar färre tycka att Sverige är på väg åt fel håll.

Sifo har ställt frågor om hur "samhället och politiken" hanterar olika områden. 68 procent av de tillfrågade tycker att lag och ordning i landet sköts på ett felaktigt sätt, vilket kan jämföras med december 2015 då siffran var 45, rapporterar Svenska Dagbladet.

Vad gäller flyktingpolitiken har även missnöjet ökat. Förra året ansåg 65 procent av de tillfrågade att den inte hanterades på rätt sätt, och nu är siffran 73 procent.


Färre anser att Sverige "är på fel väg"

Den svenska politiken har under det senaste året förändrats, bland annat genom att flyktingpolitiken har stramats åt. Vidare talar företrädare för flera partier mer om "svenska värderingar", skriver tidningen.

Dock tycks väljarna ha blivit mer positivt inställda vad gäller samhällsutvecklingen i stort. 39 procent av de tillfrågade anser att Sverige "är på fel väg". För ett år sedan var siffran 47 procent.

Bakgrunden kan vara olika tidsperspektiv enligt Toivo Sjörén, opinionschef vid Sifo.

- När vi frågar om huruvida vi är på rätt väg så är det en framtidsbedömning. Men när vi ber personerna bedöma hur det fungerar i dag så handlar det om nuläget, säger han till tidningen.


Rapportering om problem inom polisen

Vad gäller missnöjet om lag och ordning kan det bero på att media i stor utsträckning rapporterat om polisens problem under det senaste året, enligt Toivo Sjörén.

Sifo genomförde undersökningen, genom en slumpmässigt utvald webbpanel, under vecka 48 med 1 084 intervjupersoner.

Källa - 2016-12-08 00:46

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Björklund flossar
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+