Misstag rättas vid Öresund. Gör inget nytt.

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Misstag rättas vid Öresund. Gör inget nytt. - Ett misstag rättas till. På natten mot torsdagen försvinner id-kontrollerna på tåg, buss och färjor från Danmark mot Sverige. De infördes som panikåtgärd i början av 2016 till följd av flyktingkrisen och fick en orimlig utformning. Sundspendlarna har sedan fått leva med detta hastverk, trots att flyktingströmmen länge varit klart mindre. Först i tisdags kom beskedet att åtgärden inte längre ses som nödvändig av asylpolitiska skäl.

"Vi vet att id-kontrollerna uppfattats som besvärliga av många pendlare", sade infrastrukturminister Anna Johansson (S) vid en pressträff.

Jo, många drar nu en lättnadens suck över att slippa förseningarna och krånglet på Kastrup. På lite sikt finns gott hopp om att pendlingstrafiken ska flyta betydligt smidigare, även om Skånetrafiken pekar på frågetecken som måste rätas ut.

Id-kontrollerna slopas till exempel till förmån för betydligt skärpta gränskontroller. Enligt inrikesminister Anders Ygeman (S) ska i princip alla tågresenärer kontrolleras.

Krävs det längre stopp i Hyllie?

Kan kontrollerna ske under färd?

Gränspolisen har kallat till ett extrainsatt möte och kan ännu inte ge några svar. Men enligt ansvarig chef lär det i runda tal krävas en fördubbling av antalet medarbetare som sköter kontrollerna.

Här kan det dessvärre gå snett. För enligt Ygeman kommer polisen inte att få några extra resurser till sitt utökade uppdrag. Han hänvisar till att polisen nyligen har tillförts 700 miljoner kronor och därför bör ha så att det räcker till skärpta gränskontroller för uppskattningsvis 60-80 miljoner.

"Däremot är det brist på poliser, så en stor del av arbetet kommer att få utföras av civilanställda som är experter på att granska dokument och liknande", sade Ygeman i TV4 Nyhetsmorgon på onsdagen.

Men nu lär det förstås inte heller krylla av civilanställda med sådan expertkompetens. Risken är uppenbar att poliser som borde ägna sig åt att bekämpa brott istället får åka till Hyllie för att titta på id-handlingar.

De skärpta gränskontrollerna är befogade i sig, inte minst med tanke på terrorhot och grov kriminalitet. Tillsammans med den fordonsröntgen och kameraövervakning som Ygeman talar om kan striktare kontroller stoppa såväl misstänkta terrorister som vapen och narkotika från att komma in i landet.

Ändå återstår det att se om Öresundsregionen blir säkrare. Polisen måste naturligtvis också fortsätta utredningarna av mord och skjutningar jämte kamp mot alltifrån vardagsbrott till gängkriminalitet. De uppgifterna lär inte bli enklare att klara med färre poliser och mindre pengar.

Att id-kontrollerna avskaffas är naturligtvis varmt välkommet, men Ygeman borde förtydliga tankarna bakom den nya ordningen. Inte tror han väl att det blir bättre för landet med striktare gränskontroller som utförs på bekostnad av annat polisarbete?

När ett misstag nu rättas i Öresundsregionen måste regeringen se till att inte göra ett nytt.

Källa - 2017-05-03 17:34

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Björklund flossar
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+