Mormors familj dödades i Förintelsen

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Mormors familj dödades i Förintelsen - Adinas mormor överlevde Förintelsen under andra världskriget. Nu berättar Adina om sin mormor för att människor inte ska glömma.

Denna artikel är hämtad ur SvD Junior, Svenska Dagbladets nyhetstidning för barn och unga. Läs mer om Junior här!

Under andra världskriget mördades sex miljoner ­judar i Nazityskland, för att Hitler delade in människor i olika raser och påstod att judarna var mindre värda och ett hot mot hans samhälle. Varje år, den 27 januari, är det Förintelsens minnesdag i hela världen för att vi aldrig ska glömma det som hände.

En som jobbar för att vi ska minnas är Adina. Hon var med och startade organisationen Zikaron som föreläser i skolor om Förintelsen.

Juniorreportern Alexander, 9, har varit intresserad av andra världskriget i flera år. Nu träffar han Adina för att intervjua henne om hennes mormor Olga som överlevde Förintelsen.

Alexander: Blev hela din mormors familj tagna till fånga?

HARRISONS HISTORIA - utvalda händelser och fenomen varje vecka direkt i mejlkorgen

- Ja. Hennes familj skickades till förintelse- och koncentrations-läg­ret Auschwitz. Första dagen där skiljdes de åt och mormor såg aldrig sina föräldrar och fyra av sina syskon igen. Bara min mormor och hennes syster Ella överlevde, alla andra dog.

Alexander: Visste din mormor om att de dödade människor i lägret?

-  Hon hade hört rykten om det, men ville inte tro på det först.

Alexander: Blev även barn och bebisar tagna till fånga? Dödade de barn?

-  Ja, svarar Adina.

I lägret tvingades hennes mormor Olga, som var då 17 år, att arbeta i ett stenbrott där hon fick bära tunga stenar. På nätterna låstes hon och de andra män­niskorna in i baracker där de fick sova trångt, många tillsammans, på hårda britsar av brädor.

-  Mormor har berättat att man bara fick en vattnig soppa som smakade äckligt och lite torrt bröd att äta. Hon var hungrig jämt, svalt och blev mager och sjuk.

Adinas mormor var ett år i Auschwitz innan hon flyttades till ett annat läger. Där var hon i flera månader innan kriget tog slut och hon och hennes syster och de andra som överlevt befriades.

-  "Vad ska jag göra nu?" tänkte hon då. Hon och hennes syster var helt ensamma och visste inte vart de skulle ta vägen. De fick komma som flyktingar till Sverige, säger Adina.

Här träffade hon Adinas morfar, som också överlevt Förintelsen.

-  De fick tre barn tillsammans, jobbade och hade ett vanligt liv. Men hon pratade om Auschwitz ibland och kunde aldrig glömma det som hänt, säger Adina.

Alexander: Återvände hon någonsin till Auschwitz?

-  Nej. Men jag har varit där, det är ett museum nu. Det var tungt och jobbigt men viktigt för mig för att kunna förstå min historia.

Alexander: Varför är det ­viktigt att komma ihåg

­För­intelsen?

-  Jag tror att om man lär sig av sin historia kan man förhindra att det händer igen.

Förintelsen
Förintelsen pågick under andra världskriget, i början på 1940-talet. Då mördade tyska nazister 6 miljoner ­judar och många andra personer endast på grund av ­deras religionstillhörighet, ursprung, sexuella läggning eller politiska åsikter.

Nazityskland
När Adolf Hitler tog makten i Tyskland 1933 blev landet en nazistisk diktatur där inga andra politiska partier eller åsikter fick finnas. Nazismen är rasistisk och påstår att vissa människor är bättre och mer värda än andra.

Förintelseläger
Läger som skapades i Nazityskland för att genomföra massmord på judar genom att använda en giftig gas. Det fanns också koncentrationsläger där fångarna ­antingen mördades direkt eller fick arbeta hårt.

Auschwitz
Heter egentligen Auschwitz-Birkenau och var det största nazityska förintelse- och koncentrationslägret.

Zikaron
Betyder minne på hebreiska. Föreningen Zikaron föreläser om Förintelsen för skolelever. Föreläsarna är judiska unga vuxna som berättar om sina egna släktingars historia. Vill du veta mer om Zikaron eller boka en gratis föreläsning? Gå in på: www. Zikaron. se

Förintelsens minnesdag
Dagen uppmärksammas runt om i världen den 27 januari varje år. Då hedras minnet av alla som mördades under Förintelsen. Datumet är den dag som förintelselägret Auschwitz befriades 1945.

Chefredaktör: Fredric Karén

Vd: Gunilla Asker

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Chef SvD Nyheter: Maria Sundén Jelmini

Chef SvD Näringsliv: Daniel Kederstedt

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Annonsdirektör: Pierre Bergström

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2017-01-25 08:15

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+