MP kritik mot jakt på papperslösa

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

MP kritik mot jakt på papperslösa - Den rödgröna regeringen presenterade i går en rad förslag för att fler personer som fått avslag på sin asylansökan ska lämna landet. Bland annat så ska polisen kunna gå in på arbetsplatser för att göra id-kontroller utan att det finns en konkret brottsmisstanke. Det ska räcka med att polisen bedömer i vilka branscher eller i vilka företag som det finns en stor risk för att personer utan uppehållstillstånd arbetar svart.

- Jag tycker att det är förskräckligt. Det strider mot våra gröna grundvärderingar och allt vi tror på, säger riksdagsledamoten Annika Lillemets.

TT: Tror du att många andra i Miljöpartiet reagerar på samma sätt?

- Det tror jag. Det här strider mot allt vad vi tror på och tycker att är rimligt och anständigt, säger Lillemets.

Hennes riksdagskollega Valter Mutt anser att regeringen går för långt när det gäller att polisens arbetsplatsinspektioner.

- Att polisen ska kunna agera utan brottsmisstake bryter mot en av rättsstatens grundläggande principer och det är jag tveksam till, säger han.

Mutt och Lillemets, liksom riksdagskollegorna Jabar Amin och Carl Schlyter, röstade emot sin egen riksdagsgrupp och hamnade i onåd när de strängare asyllagarna klubbades i juni.

I regeringen står Miljöpartiet bakom de nya åtgärderna fullt ut, trots att de papperslösas situation länge engagerat många i partiet. Till exempel debatterades frågan om att införa en flyktingamnesti på senaste partikongressen.

Niclas Persson (MP), kommunalråd i Örebro, är kritisk till förslagen.

- Det är en utveckling jag har varit orolig för att, att man ska fördjupa jakten på papperslösa och de som håller sig gömda. Men det som är positivt är att man ska arbeta för att minska limbo-fallen, säger han.

Persson syftar på att Miljöpartiet fått regeringen att tillsätta en utredning som syftar till att de som ska utvisas, men inte kan återvända på grund av olika typer av verkställighetshinder, lättare ska få uppehållstillstånd. Han tycker att det borde vara överordnat för regeringen framför att leta papperslösa och gömda.

Nils Karlsson (MP), kommunalråd i Malmö, tycker däremot att åtgärderna är rimliga. Han pekar på att så länge man har en reglerad invandring och en rättssäker asylprocess, så måste de som får avslag återvända. Karlsson uppger att Malmö har ett stort problem med svartjobb och tror att polisens arbetsplatskontroller kan vara ett sätt att komma åt det.

- Det är väldigt viktig att de utökade kontrollerna, bland annat att man går in på arbetsplatser, sker på lite mer grund än bara att de som arbetar där ser misstänkt mörkhåriga ut, eller vad det kan vara, säger Karlsson.

Han tror att det var svårare för partiet att acceptera id-kontrollerna vid resor in i Sverige, eftersom det sågs som en inskränkning i rätten att söka asyl.

Riksdagsledamoten Jabar Amin tycker däremot att de nya åtgärderna är ytterligare ett exempel på ett svek mot MP:s ideal.

- Detta är uselt. MP har hela tiden stått för öppenhet, för en human flyktingpolitik och har alltid kritiserat jakten på flyktingar och de som har det svårast och nu ska vi vara med och utföra jakt på asylsökande. Det här är inget annat än uselt, säger Amin.

Miljöpartiet har i regeringsställning även tidigare gått med på åtgärder för att få människor som fått avslag på asylansökan att lämna landet. Vuxna utan barn som har utvisningsbeslut som vunnit laga kraft har inte längre rätt till ersättning och boende i Migrationsverkets anläggningar. Det tycker riksdagsledamoten Carl Schlyter är en rimlig åtgärd. Däremot är han kritisk till det senaste förslaget om polisens arbetsplatsinspektioner.

Dels befarar han att människor misstänkliggörs och pekas ut, och dels tror han att de flesta tycker att polisen har viktigare saker att göra.

- Att man ska satsa polisens resurser på att jaga människor, som visserligen inte har tillstånd, men som har jobb och sköter sig i samhället, jag tror inte att folk håller med om den prioriteringen, säger Schlyter.

Källa - 2016-09-23 13:56

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Björklund flossar
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+