Myndiga står utan boende i Vellinge

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Myndiga står utan boende i Vellinge - I många kommuner får ensamkommande som fyller 18 stanna på sina boenden tills deras överklagande till Migrationsdomstolen har behandlats. Vellinge har tagit ett beslut i motsatt riktning: när ungdomarna blir myndiga tvingas de flytta till ett vuxenboende någon annanstans i Sverige.

21 pojkar i kommunen har nyligen blivit myndiga eller räknats upp i ålder till 18 år. Ytterligare ett tjugotal personer hamnar i samma situation inom ett halvår.

- Ungdomarna kom när de var 16. Asylprocessen har dragit ut i flera år och nu måste Migrationsverket forcera fram beslut. Ett avslag innebär i princip alltid att de räknas upp i ålder och blir hemlösa. Läget är akut, säger Mikael Kinning från Röda Korsets projekt Medmänniskanu.

För att förhindra flyttkarusellen för just den här gruppen har regeringen avsatt pengar i ett tillfälligt kommunbidrag. Men tillskottet är inte öronmärkt - och varje kommun väljer själv i vilket etableringshål pengarna ska stoppas. För Vellinges del ligger potten på 900 000 kronor.

Flera kommuner har redan fattat beslut om hur pengarna ska användas. Stockholms stad var först ut med ett riktat föreningsbidrag till Stadsmissionen, andra kommuner skissar på liknande modeller. De ideella föreningarna i Vellinge har också hittat en lösning och vill driva ett tillfälligt boende för ungdomarna.

- Vi har räknat på kronorna. Vuxenansvaret finns, lokalen finns, pengarna kommer i december. Det enda som saknas är ett svar från politiken om vi får ta del av pengarna. Omsorgsnämnden kan klubba det här beslutet direkt - det handlar bara om vilja, säger Mikael Kinning.

I nuläget bor fjorton av ungdomarna hos ideella familjer, sju har ingen fast punkt. Några läser redan på gymnasiet, resten studerar med målet att få behörighet.

- De lever i limbo. Dag för dag, natt för natt. Det enda de har att klamra sig fast vid är skolan, och de försöker. Men elevhälsan varnar om att det går utför. De här ungdomarna brottas redan med svåra trauman, säger Mikael Kinning.

Anna Mannfalk (M), omsorgsnämndens ordförande, menar att kommunen bara följer lagstiftningen.

- Det tillfälliga kommunbidraget ändrar inte ansvarsfrågan. Det är fortfarande Migrationsverket och staten som är ansvariga för vuxna asylsökande. Därför har vi valt att hålla fast vid de riktlinjer vi tagit, säger hon.

- För kommunens del är det här fortfarande väldigt lite pengar i förhållande till de kostnader som är involverade.

I augusti började tjänstemännen titta på om även Vellinge ska använda regeringspotten till ett riktat föreningsbidrag. Arbetet pågår fortfarande.

Hur ser du på förslaget att använda pengarna till ett nytt boende?

- Jag har svårt att ta ställning till om det går att genomföra, eftersom jag inte sett förslaget. Jag har respekt för att de ideella föreningarna har synpunkter på Migrationsverkets boenden, men ska pengarna användas till att kompensera för det?

Kommer ni att använda pengarna för den avsedda gruppen?

- Det finns en likabehandlingsprincip. Här har du en grupp som kommunen rent juridiskt har lika lite eller mycket ansvar för som andra 18-åringar. Där kan ett bidrag till en förening kanske vara ett sätt. Jag vet inte var vi kommer att landa. Och jag vill inte lova - och jag har inte lovat någon pengar.

Mer nyheter från Vellinge hittar du på .

Källa - 2017-11-12 09:00

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+