Nej till flyktingpaus

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Nej till flyktingpaus - Adam Reuterskiöld (M), kommunstyrelsens ordförande på Ekerö, skriver i ett brev till bland annat generaldirektörerna för Arbetsförmedlingen och Migrationsverket: "Jag meddelar nu formellt att Ekerö kommun inte kommer att fullfölja sitt åtagande utifrån Bosättningslagen utan pausar mottagandet av nyanlända med permanent uppehållstillstånd. Pausen gäller till dess att vi har fler bostäder att förmedla. "

Bostadsbrist angavs också som orsak av kommunledningen i Varberg, som vill ha en paus under november och december. Svar har redan kommit från den ansvariga myndigheten, Arbetsförmedlingen.

- De (Arbetsförmedlingen) tackade för insatserna kommunen gjort de senaste åren, men beskedet var att antalet som ska tas emot är fastlagda i lag. De visste vi om från början men vi vill signalera att detta är en mycket tuff uppgift för kommunerna, säger kanslichefen Henrik Lundahl till TT.

Sveriges kommuner och landsting (SKL) varnade för tre veckor sedan att fler kommuner vill ha en paus. Vid den tidpunkten hade bara 12 000 av de nästan 22 000 personer som skulle få en bostad i en kommun i år fått en placering. 23 moderata kommunalråd och oppositionsråd i Stockholms län har i brev till regeringen bett om att utslussningen tillfälligt ska stoppas.

- Jag räknar med att kommuner följer lagen, slog dock arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S) fast i SVT:s Agenda i söndags.

Några sanktioner mot kommuner som säger nej finns i dag inte, men är tänkbara, enligt ministern.

- Det som är viktigt för mig är att man inte överlämpar ansvaret från vissa kommuner på andra. Några kommuner har tagit ett väldigt stort ansvar medan andra inte har tagit sitt ansvar, sade hon.

Formellt är det i dag Arbetsförmedlingen som har uppdraget att placera nyanlända med permanent uppehållstillstånd. Vid årsskiftet övergår uppdraget till Migrationsverket.

Under 2016 kommer totalt 21 700 nyanlända fördelas på kommunerna, av dem anvisas 19 574 av Arbetsförmedlingen och resten av Migrationsverket. Kommuner med god arbetsmarknad, stor befolkning och som tidigare haft ett litet flyktingmottagande ska ta emot en större andel.

Lagen trädde i kraft den 1 mars och omfattar nyanlända som har beviljats uppehållstillstånd som flyktingar eller annan skyddsbehövande enligt bestämmelser i utlänningslagen. Ensamkommande barn omfattas inte.

Källa: Regeringen

Källa - 2016-11-08 13:53

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+