Nejdå, narrar ska inte tiga

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Nejdå, narrar ska inte tiga - Sedan ville en tysk komiker pröva gränserna. Satir eller förolämpning? För turkarna var saken klar, hans dikt var smädelse och kravet är nu att han åtalas; tysk lag har en paragraf om förolämpning av främmande makts representant, men åtal kräver klartecken från den tyska regeringen.

I Tyskland växer oron för att den lättkränkte turkiske härskaren saboterar EU:s stora flyktingplan om narren inte straffas. Medan förbundskansler Angela Merkel inte vill trampa på tysk yttrandefrihet och krypa för sultanen.

Smädelse, satir eller bara dålig smak? Har inte Turkiet viktigare frågor att syssla med? Att kunna driva med makten är självklart i en demokrati - fast så är ju Erdoğan inte heller någon demokrat.

I Sverige har det fria ordet lagstöd sedan 250 år. Rätten gäller också åsikter som kan kränka någon. Det här med vad som får sägas är en av de saker som under onsdagen (13/4) diskuterades på läskonferensen Readme i Malmö.

Redaktör Mick Hume, som skrivit boken Trigger Warning - Is the fear of being offensive killing free speech?, talade om dagens kränkthetskultur. Både privatpersoner och myndigheter, som skotsk polis, går enligt honom ut och agerar smakdomare.

Häpnadsväckande, förstås.

På samma sätt är det häpnadsväckande att universitetsstudenter kräver att slippa konfronteras med åsikter de inte delar. Snöflingor, kallar Hume dem: amerikanska studenter som tvingats höra åsikter de inte delar kan erbjudas terapi.

Idag tryggar lagen i de flesta demokratier yttrandefriheten, men Hume ser subtila hot mot det fria ordet: "Så där säger man inte. "

Självcensuren griper kring sig, av oro för att kränka låter man bli att säga vissa saker eller använda vissa ord. Och så detta "jag stöder visserligen yttrandefriheten, men … " Ett men som ska skydda vissa förment svaga grupper - muslimer, kvinnor, utomeuropeiska invandrare; välj själv.

Yttrandefriheten krymper om den inte används.

Om frihet ska betyda något alls, menar författaren George Orwell, så måste det vara rätten att säga saker som folk inte vill höra.

Det fria ordet är inte alltid vackert eller fint. Men fritt, och det är hela poängen.

Källa - 2016-04-13 16:15

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Björklund flossar
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+